Als je dood wilt…

Het is doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren: zelfmoord. Er zijn jonge meiden die het leven niet meer zien zitten en dan zelfs er een einde aan maken. Daarnaast zijn er nog eens een heel aantal meiden (en jongens natuurlijk ook) die een poging deden. Dat is ook heel erg heftig, want die mensen hebben dan een einde aan hun leven proberen te maken alleen is het niet gelukt.

Het is heel heftig als iemand een eind aan zijn leven wil maken. Misschien heb je het weleens meegemaakt. Een klasgenoot van wie je het helemaal niet aan zag komen, een oom die er ineens niet meer was… het komt best vaak voor. Soms hoor je op verjaardagen van die vervelende gesprekken. Dat zo iemand ‘egoïstisch’ is door bijvoorbeeld voor de trein te springen of dat als een poging niet gelukt is, je dan waarschijnlijk niet echt dood wilde…

Als je over zelfmoord denkt

Veel mensen kunnen het zich niet indenken. Dat je zo diep zit, dat je zelf een eind aan je leven wilt maken. De meeste mensen zijn juist bang voor de dood. Eigenlijk kun je zeggen dat mensen die een eind aan hun leven maken, bang zijn voor hun leven. Dat zegt dus wel wat over hoe het ervoor staat met ze. Heel vaak hebben ze veel meegemaakt: ze zijn misbruikt, alles kwijtgeraakt, mishandeld, of wat voor ergs je ook maar kunt meemaken. Er zijn veel omstandigheden die bepalen of je bovenop zoiets kunt komen. Mensen die geen goede basis hebben (dus geen goede thuissituatie of van jongsaf aan weinig liefde hebben gehad) of die uit zichzelf niet zo veel veerkracht hebben, zijn nog gevoeliger voor zulke omstandigheden en hebben de neiging om steeds dieper weg te zakken.

Iemand wil nooit zomaar dood. Voor niemand is dat de oplossing. Als iemand besluit een einde aan zijn of haar leven te maken, is dat omdat ze echt geen uitweg meer ziet. Het leven is dan zo zwart, zo donker voor ze geworden dat ze het echt niet meer willen. Dat is niet egoïstisch, dat is wanhoop.

Wat nou als jij of een vriendin het leven niet meer ziet zitten? Tips:

  • Het is heel belangrijk dat je mensen opzoekt en het niet in je eentje blijft uitzoeken– Als je een vriendin hebt die depressief is en zich afsluit voor alles en iedereen, zorg dan dat je met een groepje om haar heen blijft staan en haar toch opzoekt, ook al wil ze het niet. Jezelf isoleren is een voorteken en het slechtste wat je kunt doen.
  • Zoek hulp– Ga met iemand praten. Diegene kan je helpen je levensomstandigheden op de rit te krijgen en je nare ervaringen te verwerken. Wil je er met je ouders niet over praten? Zoek dan een vertrouwenspersoon op school. Vertelt je vriendin dat ze dood wil? Dwing haar ertoe met iemand te praten, samen met jou. Je helpt haar daar echt mee.
  • Zoek het licht, of help je vriendin het licht te zoeken- De situatie waarin jij of je vriendin zich bevindt is angstaanjagend donker. Het helpt niet om maar grappig en luchtig te gaan doen maar probeer stukje bij beetje in te zien wat er wel het leven waard is.

Zal ik eens heel eerlijk zijn? Toen ik vijftien was, wilde ik ook dood. Ik zag het leven niet meer zitten en wist niet hoe ik eruit moest komen. Het voelde alsof mijn leven een puinhoop was en ik kon er niet overheen kijken, ik zat er middenin. Ik voelde me alleen en verlaten, ook door God. Ik heb nooit een poging gedaan, gelukkig, en inmiddels ben ik ervan overtuigd dat hoe erg dingen ook zijn, het leven het waard is om geleefd te worden. Ik hoop zo dat jij of je vriendin of klasgenoot die hiermee worstelt, dat ook gaat zien maar vooral dat er mensen in jullie omgeving zijn die oog voor je hebben en met wie je kunt praten.