Alya: Van luxe leven naar leven in gevangenschap

“Er is iets met vader. Hij maakt zich zorgen, zorgen om mij. Waarom?”

Dit zijn de woorden waar het boek Alya mee begint. De zorgen die haar vader nu heeft, zijn niet eens groot genoeg voor de zorgen die hij zou moeten hebben.

Alya beschikt over een bijzonder talent met talen. Daarom wordt ze als gezant op pad gestuurd voor zaken van de emir. Voor een 14-jarig islamitisch meisje in de 9e eeuw was dit totaal geen veilige tocht. Ondanks dat ze vergezeld wordt door de prins van Cordoba, de andere gezanten en haar persoonlijke slavin Oncha, krijgt Alya met veel meer spannende dingen te maken dan vooraf voorspeld. Ze bevrijdt slavinnen om daar voor in plaats zelf op de slavenmarkt te belanden en neemt andere identiteiten aan waarin ze zich als jongen voordoet of juist weer als christen. In de hoop snel weer thuis te komen, wordt Alya juist steeds verder van haar thuisland weggevoerd. Zou ze vader ooit nog terug zien?

Wat valt er tegen in Alya?

Het valt me wel een beetje tegen dat er soms wat herhaling lijkt te zitten in wat er gebeurd. Sommige gedachten komen vaker terug waardoor het verhaal soms wel een beetje langdradig wordt. Het viel me ook tegen dat sommige dingen maar een beetje een raadsel blijven, maar er is een tweede deel om het verhaal af te maken. Laten we hopen dat de raadsels daar opgelost worden.

Er zijn ook een hoop positieve dingen 😊

Heel fijn is dat er een lijst met namen vooraan in het boek staat. Er zijn zoveel namen die soms best wel op elkaar lijken. Neem nu Albert, Allert en Almer. Of wie waren Marya en Maria ook al weer? Je snapt het wel. In deze lijst wordt het even in het kort uitgelegd en dat is best wel handig.

Ook iets moois is dat je wel een beetje iets leert over de moslims en de christenen in die tijd. Ze hadden verschillen, maar ook een hoop dingen die toch wel hetzelfde zijn. Door het verhaal heen lijkt Alya steeds meer interesse te krijgen in het christendom terwijl ze zich toch aan haar eigen geloof vasthoudt, dat is best wel leuk om te lezen.

Maar niet alleen haar geloof maakt veranderingen door, ook haar vrouwelijkheid en haar blik op de wereld zie je langzaam veranderen. Er gebeurd zo veel in de tijd dat ze onderweg is. Het is dan ook  een verhaal waarbij niet alleen Alya kan nadenken over hoe de wereld in elkaar zit, maar ook wij kunnen dit doen als lezers!

Ben je al benieuwd naar de reis van Alya?