Appelkruimelmuffins

Heerlijk, de herfst is nu echt begonnen! De bomen kleuren steeds mooier, de eerste herfststorm is langs komen waaien en het bos is the place to be (en daarna lekker thuis aan de warme chocolademelk.) Hét seizoen van appeltaarten, stoofpeertjes, zelfgemaakte appelmoes van Martanja… En die appelmoes kun je weer mooi gebruiken voor deze appelkruimelmuffins. Dit recept is voor 12 muffins.

Joelle-appelkruimelmuffins-lijstje

*baking soda kun je kopen bij de toko (goedkoop!) of taartwinkel. In de apotheek is het te krijgen onder de naam zuiveringszout.

Zo maak je ze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C.

Stap 2: Doe 50 g bloem, 50 g bruine basterdsuiker, 1/4e tl kaneel en 1/4e tl nootmuskaat in een kom. Snij 40 g boter is kleine stukjes en wrijf dit door de bloem met suiker en kruiden zodat je kruimels krijgt. Deze heb je aan het eind weer nodig.

Stap 3: Doe de appelmoes in een kommetje en roer de baking soda er doorheen.

Stap 4: Klop in een beslagkom 60 g boter en 85 g bruine basterdsuiker tot een luchtig mengsel. Mix er 1 ei door.

Stap 5: Zeef het zelfrijzend bakmeel samen met ½ tl kaneel en 1/2e tl nootmuskaat.

Stap 6: Doe 1 schep zelfrijzend bakmeel en 1 schep appelmoes bij de boter en suiker. Meng het door elkaar. Herhaal totdat je beslag klaar is.

Stap 7: Plaats cupcakepapiertjes in een cupcakebakblik en vul ze voor 2/3e met beslag. Schep op elke muffin wat kruimels en druk ze iets aan. Bak de muffins in ongeveer 20 minuten gaar.

Zoals je misschien wel kunt zien aan dit recept zit er relatief weinig ei en boter in, als je het vergelijkt met andere cupcake/muffinrecepten. Dit komt omdat je deze ingrediënten deels kunt vervangen voor appelmoes. Voelt best healthy, toch? ;-) (maar dan moet je niet nadenken over de hoeveelheid suiker in appelmoes, maar da’s een detail. :-)