Bakbasics: onmisbare keukentools deel 2

Wat heb je allemaal nodig als je gaat bakken? Al eerder schreef ik een blogje over onmisbare items in de keuken. Inmiddels heb ik een flinke collectie aan bakgerelateerde spulletjes opgebouwd en daaruit heb ik weer een selectie handigheidjes gehaald. Onderstaande keukentools raad ik je aan om ook eens te overwegen om aan te schaffen als je net als ik veel bakt, maar zijn niet zo onmisbaar als de eerder genoemde items.

Bakkwastje

Onder mijn vorige blog werd het bakkwastje door jullie genoemd als aanvulling op mijn lijstje met onmisbare items. Ik ben er op gaan letten en inderdaad, die gebruik ik toch ook wel heel veel. Voor het invetten van bakvormen en ovenschalen, maar ook van de poffertjespan! En om bloem weg te kwasten dat nog op deeg zit na het uitrollen. Of om opgespat suikerwater tijdens het maken van karamel weg te halen. Overigens gebruik ik voor het invetten van bakvormen ook graag bakspray, maar dat vergeet ik nog wel eens te kopen en het is ook gewoon duurder dan een beetje boter en een kwastje. Dus: goede aanvulling meiden!

Paletmes

Ik gebruik graag een paletmes om botercrème (of een andere vulling) mooi en snel over een taart te verdelen en ook bij het afsmeren van taarten is hij heel handig. Ik heb de aankoop lang uitgesteld omdat ik dacht dat ik het niet nodig had, maar nu ik er eentje heb merk ik dat ik ‘m echt regelmatig gebruik. Heel fijn!

Taartzaag

Deze is alleen handig als je echt regelmatig taarten bakt waar een laagje vulling tussen gaat. Met een taartzaag kun je gemakkelijk en snel mooie gelijkmatige laagjes taart snijden. Ik maak een aantal keer per jaar bruidstaarten en de basis voor een mooie strakke taart zijn nette, gelijke lagen cake. Dankij mijn taartzaag met twee draden kan ik meerdere lagen tegelijkertijd snijden. Handig!

Voedselveilige latex handschoentjes

Vooral handig als je aan de slag gaat met levensmiddelenkleurstof. Als je blauwe kleurstof door de marsepein of fondant kneedt wil je niet nog een week met blauwe handpalmen rondlopen. Ik gebruik ze trouwens ook als ik pepers verwerk in het eten. Ooit wel eens in je ogen gewreven na het snijden van een pepertje, ondanks dat je al 10x je handen hebt gewassen? DOE HET NIET.

Vierkante bakvormen

In mijn eerdere blogje schreef ik al dat springvormen een echte musthave zijn, maar ik ben ook dol op mijn vierkante bakpannen. Vooral de vierkante vorm van 20×20 cm is mijns inziens de ideale brownievorm. Met vierkante springvormen heb ik minder goede ervaringen, al snel was de rand een beetje vervormd en sloot ‘ie niet goed meer waardoor het cakebeslag er uit begon te lekken. Daarnaast hebben bakpannen scherpe hoeken waardoor het echte vierkanten zijn. Weer eens iets anders dan een ronde taart.

Afkoelrooster

Weer zo’n ding waar ik best lang mee heb gewacht om te kopen, maar toch wel erg handig blijkt te zijn. Op een afkoelrooster laat je, zoals de naam het al zegt, taarten en koekjes afkoelen. Doordat ze op een roostertje staan kan de hitte aan de onderkant ook goed weg.

Een groot, scherp mes

Klinkt gevaarlijk, maar mijn grote messen gebruik ik echt voor alles. Nootjes hakken? Appelstukjes voor in de taart? Repen deeg maken? Ik pak m’n koksmes. Zowel tijdens het bakken als koken is dit mijn meestgebruikte tool. Natuurlijk in combinatie met een snijplank (ook onmisbaar, maar dat leek me zo voor de handliggend dat ik er niet verder over ga uitwijden).

IJslepel

Vroeger (vorig jaar dus) gebruikte ik nog een spuitzak en weegschaal op cupcakes precies evenveel te vullen. Inmiddels ben ik helemaal op naar de knijp-ijslepel-methode. Steek de ijslepel in het beslag en leeg ‘m boven je cupcakevormpje. heb je altijd ongeveer even veel zonder moeilijk te doen. Easy peasy!

Cupcake caisses

Cupcakepapiertjes, cupcakevormpjes, baking cups, caisses, noem ze zoals je wilt. Het is geen echt keukentool, maar toch wil ik het even noemen. Want juist bij deze vormpjes loont het om er iets meer geld aan te besteden. Goedkope cupcakepapiertjes verliezen helaas vaak (een deel van) hun kleur of print tijdens het bakken door het vet in het beslag. Zonde! Bij taartwinkels kun je papiertjes kopen van bijvoorbeeld House of Marie (mijn favo merk), PME en Wilton.  Dit zijn echt mooie caisses die hun kleur behouden na het bakken. En het loont om je vormpjes in een cupcakeblik te zetten, voor mooie, strakke, ronde cupcakes.

(Meel)zeef

Om het meel te zeven voor je het in je beslag of deeg doet zodat er geen klontjes inzitten. Kan ook met een gewone zeef natuurlijk, maar deze is leuker voor op de foto. Werkt overigens natuurlijk ook prima met poedersuiker.

Ik ben benieuwd naar jullie favoriete keukentools en handige tips om een bestaand ding anders te gebruiken, zoals ik de ijslepel gebruik voor cupcakebeslag. Zijn er nog spulletjes die jij veel gebruikt bij het bakken maar nog niet in deze blogs staan?