Boeken & Belle – Het Duitse meisje

Toen ik voor het eerst las over het boek het Duitse meisje, wist ik het direct: Dit boek moet ik lezen. Gelukkig kreeg ik de kans het te lezen en er voor jullie een blog bij te schrijven. Ben je benieuwd naar nooit vertelde geschiedenisverhalen?  Lees dan vooral verder!

Hannah en Anna

Het verhaal gaat over twee verschillende familieleden. Over Hannah, wiens verhaal in 1939 begint. Zij is de oudtante van Anna, wiens verhaal in 2014 begint. Het verhaal van Hannah staat in dagboekvorm en gaat over haar leven in en na de oorlogstijd. Ze werd samen met heel veel andere Duisters verscheept op de SS st. Louis naar Havana (dit is de hoofdstad van Cuba, een eiland in het Caraïbisch gebied). Ze moesten op dit schip omdat ze bij hen hoorde die verstoten werden uit Duitsland. Je leest over de tocht op dit schip en over hoeveel geluk ze had dat ze van boord mocht gaan. Er waren namelijk heel erg veel mensen die uiteindelijk toch niet naar binnen mochten in Cuba en teruggestuurd werden. Tenslotte gaat het over hoe Hannah en haar moeder hebben zien te overleven in de jaren erna, waar ze meestal voor Poolse werd aangezien.

Cuba en New York

In 2014 wordt Anna twaalf jaar. Ze woont met alleen haar moeder in New York, want haar vader is omgekomen bij de ramp van 9/11. Dan ontvangt ze op haar verjaardag een pakketje. Er zitten oude foto’s, negatieven en een oud tijdschrift in. Aan het adres kan haar moeder zien dat het een pakketje is van oudtante Hannah. Dit leidt tot een reis naar tante Hannah in Cuba. Samen willen ze ontdekken wat het verhaal achter de foto’s is en Anna hoopt zo ook meer over haar vader te weten te komen. Zou ze kunnen opschieten met haar oudtante?

Geschiedenis

Erg bijzonder aan dit boek is, dat het een grotendeels waargebeurd verhaal is waarover eigenlijk nooit op school in de geschiedenis over gesproken wordt. De SS St. Louis heeft namelijk echt bestaan. Er werden hier heel veel mensen op verscheept die een heel dure visa hadden aangevraagd. Op het schip mochten de mensen maar een klein geldbedrag meenemen, maar tijdens de overtocht werd al snel duidelijk dat de visa’s plots afgekeurd werden. Men mocht alleen nog binnen als ze een onmogelijk geldbedrag zouden geven. Omdat ze zo weinig geld hadden mogen meenemen lukte dit natuurlijk niet. Wat zal dit een vreselijke tijd geweest zijn! Er staan trouwens ook echte handtekeningen en foto’s van die tijd in. Een echte aanrader!

Pssssst…. Als je dit boek hebt gelezen, kan je wel lekker uitblinken bij je geschiedenisdocent…..