Bregje maakt sieraden van kapot servies

Hoe tof is het om van je passie je werk te maken? Bregje heeft dat voor elkaar gekregen met een superleuke webshop vol unieke sieraden van gebroken servies.

Wie ben jij?

“Ik ben Bregje weteRINGs.. met een grote passie voor RINGEN ;) Op de middelbare school begon mijn passie voor ringen. Ringen waarmee ik kon laten zien dat ik net wat artistieker, liever, stoerder of gedurfder was dan de rest. Dat vond ik super tof. Verder ben ik christen en vind ik het gaaf om boodschappen te ‘verstoppen’ in mijn werk. Zo maak ik bij sommige sieraden gebruik van een Japanse techniek: ‘Kintsugi’. Met deze techniek lijm je stukjes met goudlijm aan elkaar. Zo worden er in Japan complete kapotgevallen serviezen aan elkaar gelijmd wat er echt super tof uitziet. Die gouden lijnen zie ik als de herstellende kracht van God… Hij maakt wat gebroken is weer heel en door zijn gouden aanraking word je nog mooier, krachtiger of sterker dan je al was.”

Hoe ben je op het idee gekomen om van stukjes servies sieraden te maken?

“Mijn passie voor ringen en mijn verzameling ‘oma servies’ brachten me op het idee van BregjesDesign. Ik verzamelde een bont servies, zoveel mogelijk truttige kopjes en schoteltjes bij elkaar, hoe truttiger hoe beter! Ik kon elke high-tea of meiden dingetje gezellig maken met dat servies. En toen.. viel het eerste stuk kapot! Een kopje dat me aan mijn opa deed denken. Ik kon de scherven gewoon niet weggooien en besloot er iets van te maken. Mijn eerste ring van donkergroen bloemen keramiek van ‘opa’s kopje’ was geweldig! Die wordt nu in Canada door iemand gedragen, hoe tof!”

Wat vind jij zo bijzonder/mooi aan de sieraden die jij maakt en verkoopt?

“De gedachten die de sieraden oproepen maken me blij. Gedachten aan vroeger tijden, aan oma’s die de tijd voor je namen, thee inschonken en koekjes serveerden. Aan opa’s die de koffie van hun schoteltje opslurpten.. TE GEK! De kwaliteit is bijzonder, minimaal gebruik van zilver en daardoor heel licht en comfortabel om te dragen. Wel echt zilver, maar de hoofdrol voor het vintage servies.”

Wat was het makkelijkste aan het opstarten van je eigen bedrijf?

“Niks was écht makkelijk, want ik deed alles voor het eerst en wist vaak van tevoren niet hoe iets moest. Zo maakte ik mijn eigen website, opende ik een Etsy webshop, zocht ik naar het juiste zilver en oefende ik verschillende technieken om de sieraden af te werken. Het vinden van het servies is wel een makkie, een feestje dat voort is gekomen uit een hobby. En nu ik eenmaal wist wat het doel van het servies was, hoefde het ook niet langer perfect te zijn. Ik kocht kopjes, schotels en bordjes die niemand meer wilde, met de barsten en beschadigingen. Ik nam zelfs een keer scherven mee die waren achtergelaten door een rommelmarkt verkoper.

Wat was het moeilijkste aan het opstarten van je eigen bedrijf?

“Tja.. dat komt dus neer op: de rest! Ik denk dat ik hierin geen uitzondering ben en dan heb ik nog het geluk niet een echte perfectionist te zijn. Ik begin ergens aan en werk langzaam naar een mooi eindresultaat toe. Mijn eerst exemplaar hoeft niet meteen perfect te zijn. Ik denk dat ik persoonlijk het meeste moeite heb gehad met het investeren. Geld uitgeven waarvan ik nog niet wist of ik het weer terug zou verdienen. Het kopen van het zilver was bijvoorbeeld een hele aderlating en het betalen van zo’n bedrag voelde als een sprong in het diepe.”

Wil je dit de rest van je leven blijven doen?

“Lijkt me fantastisch, maar soms mis ik wel het gezellige contact met mensen dat ik in mijn vorige baan (juf op de basisschool) juist heel veel had. Ik weet niet of dat gemis ooit de overhand krijgt, maar voor nu vind ik het super tof dat mijn sieraden steeds meer worden gedragen. Zo heb ik zeker de helft van mijn sieraden verkocht aan mensen in de USA en wordt er ook veel besteld uit België. En dan nu een setje oorbellen of ketting voor de winnende BELLE lezeres, super leuk gewoon!”

Welke skills heb je nodig om eigen baas te zijn?

“Ik denk dat er verschillende soorten ‘eigen bazen’ zijn. Ik ben zeker geen doorsnee eigen baas. Algemeen genomen zou ik zeggen: gedreven, passievol, gaan voor perfectie, zelf-discipline, geduld, doorzettingsvermogen en een goede focus… Ik ben daarentegen een fladderaar van nature. Ik leg mezelf daarom vast door elke dag to-do-lijstjes te maken en af te werken. Ik heb een man, ook eigen baas, die ik als groot voorbeeld heb, die aan alle boven genoemde eisen voldoet. Dus ik kan zo nu en dan ‘afkijken’ hoe het echt of eigenlijk moet.”

Heb je tips voor meiden die ook een eigen bedrijf willen opstarten?

  • “Begin nergens aan waar je hart niet ligt. Met een goed verhaal en een gemotiveerde kracht kom je het verst.”
  • “Probeer iemand te vinden die soms met je mee wil denken. Zo kom je soms op gedachten die je in je eentje niet had gehad. Een spar-maatje, iemand die je scherp houdt.”
  • “Zorg voor een goed plan en ruimte waar je alles kunt doen dat nodig is voor een goede organisatie. Overzicht is op drukke momenten heel belangrijk, anders gaat het mis!”
  • “Gewoon gaan doen! Blik op oneindig, bepakt met een flink portie geduld en gaan genieten van elk mooi moment. Vier wat er te vieren valt (eerste verkoop, tiende verkoop, honderdste verkoop, mooiste product allertijden, leukste klantcontact etc.) en geniet van je eigen toko ;)”

Ben jij al lid van onze club? Als clublid krijg je 6 keer per jaar de Belle op de mat, dit mooie welkomstpakket, toegang tot het forum en exclusieve korting op onze evenementen. Dat wil jij toch ook?

Als lid van onze club heb je deze 4 voordeeltjes zo maar te pakken:

♥ Je krijgt 6 keer per jaar ons tijdschrift Belle op de mat vol artikelen over geloof, zelfbeeld, school, vriendschap en nog veel meer.
♥ Je krijgt toegang tot ons online forum waar je met andere Bellemeiden kunt kletsen
♥ Je krijgt korting op onze evenementen zoals de Belledag
♥ Het belangrijkste: je hoort bij een supergezellige club meiden die net als jij geloven en Belle zijn!