Breitrein vol brei-beppes

Als stagiaire bij Huis van Belle mag je een hoop leuke dingen doen. Taart eten, blogjes schrijven en meereizen met de breitrein. Ja. Een breitrein.

Afgelopen vrijdag zat ik in de breicoupe naast mevrouw Ottevanger. Een doorgewinterde brei-oma. Of hoe ik het liever op z’n Fries noem: brei-beppe.
De hele dag reed er een trein heen en weer tussen Amsterdam en Maastricht. Daarin zaten oma’s die passagiers minimutsjes leerden breien. Die mutsjes komen op Innocent smoothies en voor elk gebreid mutsje gaat er geld naar het Nationaal Ouderenfonds, speciaal voor eenzame ouderen.

Duizend mutsjes

Dat leek me wel een leuk en goed doel! De breicoupe was versierd met kunstgras, posters, kleurige mutsjes en er waren (gratis!) smoothies. Ik had alvast als bedankje chocolaatjes voor de brei-beppes meegenomen en zag alles rooskleurig in. Breien. Piece of cake.

breicollage

Mevrouw Ottevanger (boven op de foto’s in het rode gilet) deed erg haar best en legde me alles honderd keer uit, maar nee. Na een uur zat ik nog steeds te prutsen. ‘Zo’n mutsje heb ik in een kwartier af,’ zei ze. Zij had in de afgelopen dagen al duizend (!) gemaakt. Speciaal voor het goede doel. Een echte brei-hard. Ze werd constant gefotografeerd en geïnterviewd. Het was leuk om te zien hoeveel ze daarvan genoot, als een letterlijke brei-ster.

Sociale coupé

Oké, dus het breien is me niet echt gelukt. Ik liet nogal wat steekjes vallen (mijn laatste breigrap – mevrouw Ottevanger moest er in ieder geval hard om lachen). Maar gelukkig vonden de brei-beppes de chocolaatjes lekker en waren ze ontzettend blij met alle mensen en gesprekjes. Dat was nog het allermooiste. Iedereen in de trein ging met elkaar praten, of ze elkaar nu kenden of niet. Het was heel gezellig en ik ben blij dat ik ben gegaan, ook al kan ik nog steeds voor geen meter breien.

Maar ik ga proberen één mutsje af te krijgen! Wish me luck!

Doe jij ook mee?

Deze blog werd geschreven door Coby