Carpe Diem voor christenen

Ik woon aan het eind van een hele lange straat die dwars door Utrecht loopt. Best een leuke straat, met allemaal eettentjes, kringloopwinkels en van die neonverlichte kapperszaken. Maar tien minuten lang alleen maar rechtdoor fietsen vind ik best lang. Vooral als het regent…

Thuis voordat je het doorhebt

Een vriendin van mij woont bij me in de buurt, en we fietsten laatst samen van Utrecht Centraal naar onze wijk. Ik klaagde dat ik die weg altijd eindeloos lang vond duren. “Oh, ik niet!” zei ze. “Ik kijk altijd naar binnen bij de winkels waar we langs fietsen. In die kringloopwinkel naast de supermarkt verkopen ze vet leuke tafeltjes en lampen. En in die fietsenwinkel heb ik echt nog nooit een klant gezien. Als je etalages kijkt, ben je thuis voor je het door hebt.”

Sindsdien probeer ik bewust om me heen te kijken, overal waar ik langsfiets. Een jongen die graffiti spuit op een prullenbak, hilarische slogans op etalageruiten en chillende mensen op scooters. In plaats van alleen maar gefocust zijn op waar ik heen wil (en balen dat ik daar nog niet ben), geniet ik nu meer van de weg ernaartoe.

Bezig met mijn toekomst

Eigenlijk is dit in het klein waar in mijn hele leven tegenaan loop. Ik ben altijd bezig met de toekomst, waar ik wíl zijn – want dan is alles vast beter.

Herken je dit?

  • Na de middelbare school wordt het leven pas echt leuk.
  • Als ik mijn toetsen heb gehaald, mag ik mezelf trakteren op nieuwe schoenen – nu verdien ik dat nog niet.
  • Vanaf komende zondag ga ik iedere dag een hoofdstuk uit de Bijbel lezen.
  • Als ik straks minder ga werken, heb ik weer tijd voor leuke dingen.
  • Later ga ik wel geld geven aan goede doelen.
  • Is het al weekend??

Zo ben ik eigenlijk altijd vooruit aan het kijken, in plaats van te genieten van waar ik nu sta en nú al stappen te zetten. Eerst moet dit en dat nog gebeuren. En de weg daar naartoe duurt eindeloos lang…

Dit is de dag

Terwijl ik denk dat dat niet perse christelijk is. Natuurlijk mogen we naar iets uitzien. Zeker als het nu echt niet goed met je gaat en je bijvoorbeeld wacht op medicijnen, een belangrijk persoon of op antwoord van God. Zo mogen we ook verlangen naar Jezus’ terugkomst op deze aarde. Maar God geeft ons ook de opdracht om nu te leven. Dit is de dag die de Heer heeft gemaakt, laten wij juichen en ons verheugen, (Psalm 118:24) – dit is de dag. Ook vandaag is weer een dag die je van God krijgt! Geniet van wat je nu hebt, en wees minder bezig met wat je nog níet hebt.

Dat klinkt als het (niet perse christelijke) levensmotto ‘carpe diem’, pluk de dag. Dat betekent zoiets als ‘haal eruit wat erin zit’, leef het leven want het is zo voorbij. De christelijke versie is: geniet van vandaag, want God heeft je ook deze dag gegeven. Kijk niet te ver vooruit, maar maak het mooiste van je situatie nu. Koop iets leuks voor jezelf. Geef een paar euro aan een straatmuzikant. Fiets uit school een keertje spontaan langs je oma. Eet een ijsje. Start vandaag in een Bijbels dagboekje. En ga etalages kijken!

Waar zie jij naar uit?

De Huis van Belle agenda is uit! Deze agenda heeft meer ruimte om in te schrijven, er is ruimte voor je geodriehoek én we hebben elke week een leuke challege voor je bedacht die je helpt om van jezelf te houden of leuke dingen voor anderen te doen! Die wil je natuurlijk hebben en bestellen doe je hier!

PS: Als je nu clublid wordt, dan krijg je de agenda bij een abo!