Gezond leven – Waar maak jij je lichaam blij mee?

Wat is gezondheid?

Als tiener was ik veel bezig met mijn gewicht en hoe ik eruitzag, maar eigenlijk weinig met mijn gezondheid. Dit begon pas toen ik op kamers ging voor mijn tussenjaar en al snel wat aankwam omdat ik nu precies kon kopen wat ik lekker vond en dus veel meer at en geen vader meer had om mijn restjes aan te geven. Zelf boodschappen doen leverde trouwens sowieso een hoop keuzes op: al die keurmerken, ingrediëntenlijsten en beloftes op de verpakkingen vond ik nogal verwarrend. Genoeg vragen, dus ik ging zelf op internet naar betrouwbare informatie zoeken over een gezonde leefstijl. Niet websites van bepaalde afvalprogramma’s, dieetproducten of topmodellen, maar gewoon eerlijke informatie over hoe je ook imperfect maar toch gezonder kan leven.

Het grappige is dat deze zoektocht mij uiteindelijk heeft geïnspireerd om te beginnen met de studie Gezondheidswetenschappen, waar ik uiteindelijk nog veel meer heb mogen leren over wat gezondheid is en hoe je gezondere keuzes kan maken. Als ik daaruit één ding wil meegeven, is dat je gezondheid echt van super veel dingen afhangt. Niet gek dus dat er zoveel ‘wonder’-producten en methodes zijn waar producenten veel geld mee verdienen, maar die uiteindelijk weinig effect hebben. Het is dus ook onmogelijk om overal rekening mee te houden en ik denk dat je daar ook niet heel gelukkig van zou worden.

Wat wel?

Ik denk echter wel dat ons lichaam door God gemaakt is, en dat we er dus goed voor moeten zorgen. Bij biologie heb je misschien wel al iets geleerd over hoe je lichaam energie haalt uit voeding. Het grappige is dat je die processen enigszins kan vergelijken met een motor van bijvoorbeeld een auto. Die rijdt ook het beste als je er de juiste type brandstof instopt. Je kan je druk maken over welke brandstof er allemaal niet in mag (de angst van mijn vader bij buitenlandse tankstations), maar het belangrijkste is om na te denken over wat er juist wel in moet: waarmee kan je jouw motor goed laten draaien?

Enkele uitgangspunten

Nu kan je hier dus jarenlange studies over volgen en hele boeken over schrijven, maar ik wou in deze blog toch enkele uitgangspunten kort benoemen:

  • Eet zoveel mogelijk volkoren producten. Hierbij zit het vliesje nog om de graankorrel, waardoor je genoeg vezels binnen krijgt. Deze zorgen ervoor dat je langer een ‘vol’ gevoel zal hebben en dat je darmen goed kunnen werken.
  • Probeer water te drinken in plaats van frisdrank of zoete fruitdrankjes. Vind je water niet zo lekker of heb je toch graag een smaakje, zet dan thee (zonder suiker) of maak citroen/munt-water. Op internet zijn veel variaties hierop te vinden. Koop een leuke waterfles als eyecatcher, dan ben je ook nog lekker duurzaam bezig!
  • Eet zoveel mogelijk natuurlijke, onbewerkte producten. Vaak geldt: hoe minder ingrediënten, hoe beter. Probeer gebruik te maken van natuurlijke smaken zoals kruiden, kaneel, vanille en citroen. Meestal is dit op de lange termijn ook nog goedkoper dan kant-en-klare sauzen en zakjes.
  • Veel bewegen! Pak de trap in plaats van de roltrap, draag de boodschappentassen voor je moeder en doe een dansje tijdens het afwassen.
  • Groente en fruit. Niet altijd even makkelijk, zeker als je innerlijke konijn je in de steek laat en je niet warm wordt van knagen op wortels en bleekselderij. Soms moet je dus wat creatief zijn, denk aan: plakjes banaan op je broodje pindakaas, stukjes appel door je yoghurt een wrap met groente of een lekkere salade als lunch. Mjummie!
  • Voldoende slaap. Oké oeps dit gaat bij mij ook nog best weleens mis, vooral toen we nog overal heen moesten. Maar Slaap is belangrijk voor je gezondheid en je concentratievermogen. Probeer ook niet meer in de avond naar felle schermen te kijken, dit helpt om lekkerder te slapen.

Verander met babystapjes

Je gedrag veranderen en nieuwe gewoontes aanleren gaat altijd met vallen en opstaan, geef dus niet gelijk op maar blijf gewoon proberen. Verder denk ik dat het ook niet realistisch is om altijd voor een ‘gezondere’ keuze te gaan. Een veelgehoorde tip is de 80/20 verhouding: probeer 80% van je keuzes gezonder te laten zijn en maak je niet zo druk om de overige 20%.

Last but not least: God heeft je geschapen als een Koningsdochter en dus ben je kostbaar en waardevol. Gezondheid is zoveel meer dan gewicht en uiterlijk. Je fit voelen en goed kunnen concentreren is iets waar jij 100% van profiteert en wat uiteindelijk je zelfvertrouwen vanzelf een boost zal geven.

Hoe zou jij gezonder willen leven?

Photo by Brooke Lark on Unsplash