Happy Sunday – Vertrouwen op God

“So when you’re on your knees and answers seem so far away. You’re not alone, stop holding on and just be held. Your world’s not falling apart, it’s falling into place. I’m on the throne, stop holding on and just be held.” Casting Crowns – Just be held.

Ik ben een enorme controlfreak. Het liefst heb ik alles van tevoren gepland en netjes geregeld. Ik hou dus vooral graag zelf de touwtjes in handen. Maar niet alles kun je zelf in de hand houden. Zoals bijvoorbeeld je gezondheid, geluk vinden in de liefde of, als ik (nu nog heel ver) in de toekomst kijk, het krijgen van kinderen. Dat zijn dingen die je gegeven worden en waarbij je je vertrouwen in Gods handen moet leggen. Maar dat gaat niet altijd even makkelijk.

Vertrouwen

Gideon vond het ook niet makkelijk om te vertrouwen op God. Hij kreeg van God de opdracht om Israël te bevrijden. De Israëlieten werden namelijk onderdrukt door de Midjanieten. Maar Gideon geloofde niet dat hij Israël kon bevrijden want hij betekende toch niks en was de jongste uit zijn familie. Maar God zei daarop: dat kun je omdat ik je bijsta.

Gideon moest dus echt erop vertrouwen dat God bij hem zou zijn. Maar hij wilde meer zekerheid daarom vroeg hij God om een teken. Als de wollen vacht die hij neer legde op de grond nat zou zijn en de grond eromheen droog dan zou hij op God vertrouwen. Precies dat waar Gideon om vroeg gebeurde maar het was niet genoeg. Hij vroeg nogmaals om een teken, dit keer zou hij God echt geloven als de vacht droog zou zijn en de vloer eromheen nat. Ook die nacht deed God wat Gideon gevraagd had. Dat was genoeg voor Gideon om op pad te gaan. Maar hij had daar wel twee keer een concreet teken voor nodig.

Een teken

Op het moment dat ik dit verhaal las dacht ik: ja maar zo kan ik het ook. Als God mij een concreet teken zou geven af en toe zou het allemaal veel makkelijker gaan. Maar dan vergeet ik dat God mij ook tekenen geeft. Misschien niet na een opdracht van mij maar Hij geeft mij wel duidelijk antwoord. Bijvoorbeeld als een vriendin net iets zegt wat ik nodig heb of een innerlijke rust die ik krijg als ik voor iets bid. Tekenen van God zijn niet altijd groots en meeslepend.

Het is ook niet altijd nodig een teken te krijgen, daarmee voed ik alleen maar de controlfreak in mij. Ik mag op God vertrouwen, hij houdt mij vast.

Happy Sunday!