In de handen van een loverboy

Laatst bracht iemand van Huis van Belle een nieuwsbericht onder onze aandacht: ‘Loverboys maken jonge meisjes binnen een dag prostituee’, luidde de titel. Diegene vond het verontrustend – en dat vind ik ook. Het artikel beschrijft hoe voorheen loverboys er enkele maanden over deden om een meisje in te palmen met luxe cadeaus en lieve woorden. Tegenwoordig kan dat zomaar veel sneller gaan…

Social media

Niks geen cadeautjes en aandacht meer. De loverboys van tegenwoordig kunnen veel sneller te werk gaan. Wat ze doen: ze zoeken meisjes op via social media, zoeken contact met hen en vragen om een (naakt)foto. Zodra ze die hebben gekregen kan een loverboy beginnen met chanteren. ‘Als je niet met me naar bed wilt dan… ‘, ‘Ik ga je foto verspreiden als je je niet voor me uitkleedt’, of: ‘Als je geen seks wilt hebben met mijn vrienden vertel ik aan je ouders over die foto.’ Bang maken speelt dus een grote rol. Uit angst kan het meisje vervolgens doen wat de loverboy haar zegt, waardoor ze uiteindelijk misbruikt wordt en zelfs in de prostitutie terecht kan komen.

Heavy shit

Dat was de reactie van een ander: ‘heavy shit!’ Misschien is het een ver-van-je-bed-show, maar het kan ook heel dichtbij komen. Je kent iemand die in de handen van een loverboy terecht is gekomen, je vriendin vertrouwt je toe dat ze met een onbekende jongen naar bed is geweest, of je bent zelf wel eens benaderd om een naaktfoto te sturen naar iemand. Ik kan me alleen maar proberen voor te stellen hoe je je dan voelt: schuldig, bang, alleen, bezorgd of vies… Of misschien durf je eigenlijk al geen enkele jongen meer te vertrouwen uit angst dat het een ‘foute gast’ is die slechte bedoelingen met je heeft.

Waardevol

Wij geloven dat jij als meisje uniek geschapen bent, geliefd en waardevol bent. Jij bent het waard om met aandacht voor gezorgd en van gehouden te worden. Als een jongen dat niet doet, is hij jou niet waard. Wees je ervan bewust hoe waardevol jij bent. Het kan best spannend zijn om een vraag of verzoek van een jongen te negeren, maar als jij je er niet goed bij voelt of je vertrouwt het niet, doe het dan niet! Jouw waarde hangt niet van hem af, ook al kan het soms wel zo voelen. Als jou iets gebeurd is wat niet had moeten gebeuren, als je contact hebt met een jongen waar je je niet veilig bij voelt, of als je zelfs in de handen van een loverboy terecht bent gekomen: je bent nog steeds waardevol, je bent nog steeds geliefd!

Wat kun je doen?

Maar wat kun je nu doen als jij of je bestie te maken hebt met een loverboy of bijvoorbeeld de nare gevolgen van sexting?

1.Praat erover! Bij wie voel jij je echt veilig? Probeer met diegene te praten en te vertellen wat er aan de hand is. Misschien ben je wel bang dat de ander je dom vindt of schaam je jezelf ervoor. Begrijpelijk, maar dat is niet nodig. Probeer het toch maar te vertellen.

2. Denk goed na: wat wil jij? Dat kan flink moeilijk zijn, maar respecteer je eigen grenzen. Je kunt ook bang worden voor de ander. Maar als iemand je vraagt een naaktfoto te sturen en je wilt het niet, doe het dan ook niet. Respecteert de ander jouw grenzen niet? Nogmaals: probeer te praten met iemand die je vertrouwt!

3. Wees een goede vriendin. Als je BFF ermee te maken heeft, laat haar dan weten dat ze zich niet hoeft te schamen bij jou, dat ze altijd bij je terecht kan. Samen staan jullie sterker!

4. Als je het prettiger vindt om anoniem of online hulp in te schakelen, kun je ook altijd even kijken op Meldknop of Chris. Zij kunnen met je meedenken wat verstandig is om te doen.

Heb jij weleens te maken gehad met sexting of zelfs een loverboy? Wat heb jij toen gedaan?