Geen zin in Bijbellezen? 4 tips!

Wanneer lees jij je Bijbel? ’s Morgens als je wakker wordt, of juist voordat je gaat slapen? Misschien lees je wel samen met je familie een stukje uit de Bijbel bij het eten, of zit je in een Bijbelstudiegroepje. Maar… Wat als je eigenlijk helemaal geen zin hebt om te Bijbellezen?

Menselijk

Ik betrap mezelf er eerlijk gezegd vaak genoeg op. Dat ik ’s morgens denk: Ik lees vanavond wel een stukje. En dat ik dan ’s avonds eigenlijk meteen in slaap val en mijn Bijbel er niet meer bij heb gepakt. Of dat er teveel andere dingen zijn om te doen: Netflix kijken, een boek lezen of door Instagram scrollen. Soms heb ik gewoon geen zin in Bijbellezen… Herkenbaar? Om me heen hoor ik wel meer mensen, jong en oud, die hiermee worstelen. Als jij dit herkent, ben je zeker niet de enige! Ik denk dat het heel menselijk is. Ja, we zijn geschapen om in relatie te staan met God, onze Schepper en Vader. Maar vanuit onszelf drijven we af. We raken afgeleid en ons hoofd en hart gaan naar andere dingen uit.

Waarom is het belangrijk om in de Bijbel te lezen?

Het staat als een paal boven water dat de Bijbel een plek is waar je God kunt ontmoeten en Hem kunt leren kennen. Natuurlijk zijn er meer manieren waarop dat kan, maar in deze blog richten we ons even alleen op de Bijbel. Wanneer je daarin leest, wil God tot je ‘spreken’. Hij wil je laten zien wie Hij is, of hoe jij je leven mag leiden. Hij wil je door zijn woorden troosten of bemoedigen, of juist ergens toe aansporen. Door al die dingen bouw je aan je relatie met God. En dat is precies wat God wil: dat Hij en jij samen zijn. Maar wat nou als je het moeilijk vindt om je ertoe te zetten je Bijbel te pakken? De volgende tips kunnen je helpen!

Tip 1: Bid om de Heilige Geest

Nog niet zo lang geleden vierden we het Pinksterfeest. Dat is het feest van de uitstorting van de Heilige Geest. Als je in God gelooft, belooft Hij dat zijn Geest in je zal wonen. Wat doet de Geest? Hij wil je helpen om je leven tot eer van God te leven. En Hij kan dat bijvoorbeeld doen door je hart op God af te stemmen. Voor mij persoonlijk is het erg belangrijk om als ik geen zin heb in Bijbellezen, te bidden om de Heilige Geest. Dat is geen quick fix, geen snelle oplossing die meteen werkt, maar ik geloof echt dat de Geest in je wil werken en een verlangen in je hart wil geven om met de dingen van God bezig te zijn, zoals het lezen van de Bijbel.

Tip 2: Deel je struggle met een vriendin

Heb je een goede vriendin, of misschien zelfs een vriendinnengroepje waarin je je veilig genoeg voelt om te vertellen dat je het zo lastig vindt om de Bijbel te lezen? Ik heb bijvoorbeeld een vriendin met wie ik af en toe bel en dan hebben we het over hoe ons leven met God eruit ziet. Dat helpt mij enorm! Het is een soort nieuwe impuls om mijn Bijbel er weer bij te pakken, ik voel dan dat het heel belangrijk voor me is en dat ik er echt graag tijd in wil stoppen. Misschien kun je zelfs met een vriendin afspreken om af en toe samen een stukje te lezen. In ieder geval: je mag er gerust open over zijn als je het moeilijk vindt om de Bijbel te lezen of er eigenlijk geen zin in hebt. Dikke kans dat je vriendin het herkent!

Tip 3: Vraag jezelf af waarom je het wilt

Motivatie is een belangrijk element om iets te doen en vol te houden. Vraag jezelf eens af waarom het voor jou persoonlijk belangrijk is om de Bijbel te lezen. Wat verwacht je ervan, wat hoop je dat er zal gebeuren? Wil je God leren kennen, of zoek je antwoorden op specifieke vragen? Zet eens op een rijtje wat jouw motivatie is om je Bijbel te pakken. Schrijf het op en hang het op een plekje in je kamer waar je het elke dag even ziet, zodat je weer weet waarom het voor jou belangrijk is!

Tip 4: Oefenen

Uhh, kun je Bijbellezen oefenen? Jazeker! Zie het als een gewoonte die in moet slijten. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt om je Bijbel erbij te pakken. Je denkt er dan niet meer over na of je er wel of geen zin in hebt, het is een automatisme geworden. Het gevaar dreigt dan wel dat je ook op de automatische piloot een stukje leest en het je niks doet. Dan kom ik weer terug bij tip 1: Bid om de Heilige Geest, zodat je hart wordt opengesteld om iets van God te ontvangen. En daarna is het absoluut de moeite waard om te oefenen met Bijbellezen: probeer bijvoorbeeld eens elke dag op een vast moment vijf minuten te lezen. Ga jij het proberen?

Bonustip: Lees oude blogs over Bijbellezen

Op Huis van Belle staan behoorlijk veel blogs over Bijbellezen. Vul in de zoekbalk iets in als ‘Bijbel lezen’ en je vindt een schat aan blogs over hoe je kunt Bijbellezen, wat jou erin kan helpen en ervaringen van bloggers. Misschien haal je daar ideetjes of inspiratie uit! Kijk bijvoorbeeld eens hier of hier!

Ik ben benieuwd: Heb jij ook weleens geen zin om in de Bijbel te lezen? Heb je nog meer tips? Let us know door een reactie achter te laten!

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash