Interview met schrijfster Mirjam Schippers

Een tijd geleden hebben jullie kunnen lezen over het boek Chaos van Mirjam Schippers. Over een tijdje vertel ik jullie ook nog graag meer over Vrije Val, een ander boek van haar dat vorig jaar is uitgekomen. Maar wie is Mirjam Schippers nu eigenlijk? Hoe gaat ze dagelijks te werk met het schrijven van haar verhalen? En hoe gaat ze om met haar ziekte coeliakie? Ik heb haar er wat dingen over gevraagd en de antwoorden daarop kan je lezen in dit interview!

Wat voor een hobby’s heeft u?

Heb je even? Tekenen, lezen, Bijbel journalen, bullet journalen, schrijven (dat is ook werk, maar nog steeds iets wat ik heel graag doe), haken, lego bouwen (ja echt!), gitaarspelen, wandelen (het liefst door het bos), zwemmen, skeeleren en dat was het wel zo’n beetje.

Heeft uw ziekte veel invloed op uw geloofsleven?

Toen ik nog niet wist dat ik coeliakie had, was ik vaak bang dat ik dood zou gaan. Ik had veel onverklaarbare klachten en daar werd ik heel somber en bij vlagen zelfs depressief van. Achteraf kwam dat door vitaminetekorten. Die angst voor de dood heeft mijn relatie met God wel gevormd. Ik kon Hem over mijn angsten vertellen en het geloof gaf me houvast en rust. Maar ik voelde me ook vaak een slechte christen, omdat ik zo bang was om te sterven. Gelukkig is het sinds de diagnose en sinds de start van m’n glutenvrije dieet een stuk rustiger in mijn hoofd, daar ben ik heel dankbaar voor.

Waarom wilde u graag in het onderwijs werken?

Ik wilde jongeren graag op een positieve, creatieve en leuke manier iets leren over Engels (dat was een vak waar ik toevallig goed in was, maar het had ook iets anders kunnen zijn).

Waarom bent u leerkracht  geworden als je meer leert buiten school dan op school

Haha, je moet natuurlijk wel een zekere basis mee krijgen hè ;-) En ik bedoel vooral dat je belangrijke dingen over het leven niet op school leert. Zoals het invullen van je belastingformulier. En ik wilde leerlingen natuurlijk ook even op deze les wijzen ;-)

Wat zou u zijn geworden als u geen leerkracht was geworden?

Geen idee, misschien wel wat ik nu doe. Communicatiemedewerker. Nee, dat denk ik niet. Ik heb van m’n 14e tot m’n 24e niets anders willen zijn dan docent en nu ben ik het toch niet meer. Dat vind ik ergens wel een beetje gek. Daarvoor wilde ik trouwens altijd fulltime schrijfster worden, dus misschien had ik wel een opleiding gedaan die daarbij paste. Journalistiek ofzo.

Wat doet u precies bij LCJ?

Ik ben communicatiemedewerker. Ik schrijf officiële brieven, mailings, persberichten, maar ook beheer ik de social media en schrijf daar af en toe teksten voor en er zijn vast nog wel een paar andere taken die ik nu vergeet.

Welk zelfgeschreven boek vindt u het mooist/leukst?

Moeilijke vraag, elk boek heeft natuurlijk een speciaal plekje in mijn hart. Maar ik ga voor Time-out. In dit boek zitten heel veel knipoogjes naar mijn eigen leven en (meteen voor de volgende vraag) Lynn lijkt best wel op mij. Dat ging echt per ongeluk.

Welk personage uit uw boeken is het leukste? Of herkent u zich het meest in?

De vraag heb ik hierboven natuurlijk al beantwoord. Ik herken mezelf het meest in Lynn en dat maakt dat Maurits mijn favoriete personage is ;-)

Hoe bedenkt u nieuwe personen voor een boek?

Vaak dwarrelen er al wat ideeën in mijn hoofd over een leuk personage, dan ga ik vragenlijsten invullen, zodat ik meer kom te weten over hun uiterlijk en persoonlijkheid. Ook zoek ik sinds een tijdje portretfoto’s, zodat ik (nog beter) weet hoe ze eruitzien.

In september is er nog een nieuw boek verschenen. Komen er nog meer boeken?

Dat is wel de bedoeling. Ik werk momenteel aan het eerste en tweede deel van een serie en ik kan niet wachten tot andere mensen deze ook kunnen lezen. Het is de bedoeling dat het eerste deel in het najaar van 2020 verschijnt.  Daarnaast schrijf ik met m’n broer een boek, maar ik heb nog geen idee of en wanneer dat uitgegeven gaat worden.

Hoe is het om samen met uw broer te schrijven?

Leuk, maar ook best een uitdaging. Allereerst al omdat onze werkhouding best wel verschillend is. Ook ben ik geneigd om veel werk naar me toe te trekken en m’n broer niet de kans te geven om iets te schrijven. Een jaar geleden overlegden we iedere week, maar omdat ik nu veel meer werk is dat niet haalbaar meer. Een tijdje geleden hadden we weer een ‘vergadering’ en toen kwam ik erachter dat ik het best wel gemist had. Het is ook heel gezellig.

Is er nog iets wat u mee wilt geven aan de lezers van Huis van Belle?

Durf je eigen weg te kiezen en, als je er niet uitkomt, vraag jezelf dan: ‘Wat zou God willen dat ik doe?’ Misschien heb je nog geen idee wat je ‘later’ wilt gaan doen of pushen mensen je een bepaalde richting op die je niet wilt. Ga de weg die God wil dat je gaat.

Let op: houd onze Instagram-pagina goed in te gaten. Binnenkort verschijnt daar namelijk een winactie van Mirjams boek Time-out!
En we wensen jullie natuurlijk een heel fijne kerstvakantie. Rust lekker uit!

Foto door Lonieke Waayenberg