Joëlle bakt appelbollen

De old-skool appelbol, wie kent ‘m nog niet? In mijn herinnering maakte mijn moeder dit als luxe toetje op koude winteravonden. Zal in de praktijk misschien maar een paar keer zijn voorgekomen, maar ik heb er in elk geval goeie herinneringen aan. ;-) Doordat je de appel in z’n geheel in de oven stopt wordt ‘ie niet helemaal zacht en houdt ‘ie een lekkere bite. Liever een zachtere appel? Kook ze dan na het schillen en het verwijderen van het klokhuis even 5 minuutjes en laat ze goed uitlekken voor je verder gaat.

boodschappenlijstje-appelbollen

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 graden.  Leg de plakjes bladerdeeg op het aanrecht om ze te laten ontdooien. (10 minuutjes) Rol elk plakje daarna met een deegroller iets groter zodat je het plakje straks om de appel kunt vouwen.

Stap 2: Schil de appels en haal het klokhuis eruit.

Stap 3. Maar met 2 messen de spijs los en kruimelig. Leg op elk plakje bladerdeeg in het midden een lepel spijs en zet de uitgeholde appel er bovenop.

Stap 4: Meng de rozijnen, suiker en kaneel. Vul het holletje van de appel met dit mengsel. Dek af met de resterende spijs.

Stap 5: Maak de appelbol dicht door eerst de vier punten naar boven de halen en aan elkaar te plakken. Hierdoor ontstaan weer vier ‘punten’ van overige deeg. Die vouw je ook naar boven. Gebruik een beetje water om het bladerdeeg aan elkaar te plakken zodat het goed sluit.

Stap 6: Scheid het ei en kluts de eierdooier. Bestrijk je appelbollen met ei zodat ze tijdens het bakken en mooi goudbruin laagje krijgen. Eventueel kun je er nog extra suiker op strooien. (En van het resterende eiwit kun je natuurlijk schuimpjes maken!)

Stap 7: Bak de appelbollen ongeveer een half uurtje in de oven.

Deze appelbollen zijn op hun lekkerst als ze nog een beetje warm zijn, geserveerd met een bolletje vanille-ijs en een toefje slagroom (hello kerstdiner!), maar zo los als gebakje bij de koffie zijn ze ook heerlijk. Je kunt er heerlijk mee variëren (walnoten meebakken, speculaaskruiden gebruiken, gedroogde abrikozen bij de rozijnen!) en ik heb de ingrediënten altijd wel in huis. Ideaal gebakje dus voor een situatie als: ‘oh help, er komt visite en ze zijn er over een half uur al!’… 

Heb jij wel eens appelbollen gemaakt?