Levenslesje #10 – Rolmodellen zijn belangrijk

Je weet dat wij hier op Huis van Belle rolmodellen belangrijk vinden. Rolmodellen zijn mensen die een voorbeeld voor jou zijn. Ik had al jong rolmodellen. De eerste die ik me kan herinneren was juf van Vliet. Ik vond haar geweldig, ze had prachtig lang krullend haar en ze droeg vaak…stippen! Daar is mijn stippenliefde ook vandaan gekomen. Mijn moeder maakte voor mij ook zo’n stippenrok. In groep vijf kregen we een stagiaire die dwarsfluit speelde. Door haar ben ik dat ook gaan doen. Niet dat ik zo talentvol was als zij dat was… :)

Juffrouws

De meeste rolmodellen in mijn leven waren dus leraressen, zoals ook op de middelbare school de lerares Nederlands, mevrouw Spaan, belangrijk voor me was. Ze was streng maar rechtvaardig en ze zag talenten in mij die ze stimuleerde. Ze was een vrij gematigde vrouw maar ik weet nog dat ze op een dag naar me toe kwam stormen in de pauze toen ik een tien had gehaald voor een uitzonderlijke toets.

Rolmodellen kunnen je een voorbeeld geven van hoe je in het leven wilt staan. Ze hebben een levenshouding of een talent of misschien wel het uiterlijk dat jij ook graag wilt hebben of waar je een beetje op wilt lijken. Daarom vind ik het belangrijk dat rolmodellen realistisch zijn. Zelf vind ik Beyonce een toffe vrouw en is ze qua krachtigheid en lijf misschien wel een soort rolmodel. Maar is zij een goed rolmodel? Kán ik echt op haar lijken en wil ik dat? Mwah. Hoewel ik Jay Z best cool vind, ben ik verder niet jaloers op hun levensstijl. Daarnaast vind ik de manier waarop Beyonce zo nu en dan sexy over het podium beweegt niet heel aantrekkelijk, bovendien zou het er niet uitzien als ik zo zou doen :) Daarnaast zijn veel rolmodellen die je in bladen ziet, niet echt. In interviews geven ze geen echte antwoorden (vind je het gek, de hele wereld die met je meeleeft als je relatie uit is) en ze worden ten eerste ontzettend in de make-up gezet en ten tweede flink bijgephotoshopt. Niet handig om je mee te vergelijken, want je zult er zo nooit uit kunnen zien, simpelweg omdat het niet bestaat.

Rolmodellen zijn belangrijk omdat ze je kunnen stimuleren het beste uit jezelf te halen en je kunnen voordoen hoe het leven in elkaar zit. Mijn moeder was ook een belangrijk rolmodel voor me, ze heeft me veel bijgebracht en laten zien hoe ik wel (en soms niet) in het leven wil staan.

Wie is jouw rolmodel en waar moet het voor jou aan voldoen?