Martanja’s boekentips #2

En toen werd het februari en moest ik op Valentijnsdag naar de bieb, en kon ik niet. Ik had in de drie weken van de uitleningstermijn maar twee boeken gelezen (van de vier), en ze kostten me vééél energie en doorzettingsvermogen. En man o man, had ik dan voor februari helemaal geen tips voor jullie? Verlengen dus die handel, en hopelijk waren die laatste twee boeken dan de moeite waard.  En ja: heb ik me toch twee goede tips voor jullie!

Mijn ‘doelen’ voor 2019

In #1 deelde ik al mijn doelen achter het lezen:

1. Minimaal één boek is geschreven door een niet-witte schrijver, of het heeft als thema racisme

2. Minimaal één boek is geschreven door een vrouw

Niet om me het allemaal moeilijker te maken, maar om mezelf uit te dagen buiten mijn eigen wereldje te lezen en te leren over dingen waar ik nog niet veel van weet. Is dat gelukt voor #2? Let’s see!

Mijn tips om te lezen

Ik las deze maand al zes boeken (en de maand is nog niet eens voorbij!), en daarvan werden er vijf door een vrouw geschreven, en eentje daarvan had als thema rascisme, maar het was eigenlijk ook rascistisch, dus neh. Wat ik nog meer las, naast mijn tips, vind je op mijn insta in m’n stories. Ik was niet over alles even enthousiast, maar he, dat kan ook gebeuren!

1. De oorlog die ik eindelijk won – Kimberly Brubaker Bradley

Dit boek moet je lezen. Zo prachtig. Zo kwetsbaar. Aangrijpend. Ik las het bij de kapper en moest mijn best doen om niet te huilen. En als dat gewoon niet genoeg zegt… lees anders deze review nog even!

2. Gedwongen kampliefde – Ellen Keith

Dit boek gaat over WO II, maar in het verhaal gaat het ook nog over de dictatuur in Argentinië. Er worden drie verhalen verteld, waarvan er twee zich steeds meer verweven. Ik leerde van dit boek hele nieuwe dingen, zoals dat er in Argentinië een dictatuur heerste en dat er in sommige concentratiekampen ook bordeels waren.

In dit boek kiest de hoofdpersoon Marijke voor het leven door zich ‘vrijwillig’ aan te melden voor een bordeel in een ander kamp. Het is dat of zich doodwerken in de steengroeve. In het bordeel maakt ze kennis met Karl, een Duitse officier, die haar wel ziet zitten. En waar is dan de scheidslijn tussen iemand haten of van iemand houden. Het is ingewikkeld.

Het derde verhaal gaat over Luciano, die wordt opgepakt tijdens een studentenprotest in Argentinië en ergens wordt onder gebracht waar niemand hem kan vinden. Hij wordt gemarteld en vindt uiteindelijk een vreselijke dood.

Dit boek is niet voor de teer gevoeligen. Het is soms schokkend. Het gaat over doen waar je in gelooft, maar aan welke kant in de geschiedenis sta je dan? Lezen hoor, of op je lijstje zetten voor over een paar jaar!

Welk boek heb jij recent gelezen en moet ik ook écht lezen?