Meatless Monday – Ravioli ovenschotel

Hi meiden! Deze keer een lekker en makkelijk recept, ideaal voor van die Nederlandse grijze dagen waarop je wilt genieten van comfort food met een zomers tintje: ravioli ovenschotel. Een Italiaanse ovenschotel met ravioli, tomatensaus en veel groenten. Kortom, een combinatie van heerlijke ingrediënten en de oven die het meeste werk voor je doet. Deze keer maakte ik hem maar voor 2 personen, maar je kan dit recept ook makkelijk voor een grotere groep mensen maken door de ingrediënten te verdubbelen. Je kan dan ook wat meer variëren met verschillende groentes, vervang bijvoorbeeld een paprika door een courgette. Dit recept is dus ook echt ideaal wanneer je nog losse restjes groente hebt die je graag wilt opmaken, want je kan ze gewoon bij de saus doen. Ik gebruik eigenlijk altijd gewoon kant-en-klare verse ravioli van de winkel, maar mocht je er echt voor willen gaan dan kan je je pasta natuurlijk ook zelf maken ;)

Heb je het vorige Meatless Monday recept nog niet gezien? Lees dan hier het recept voor caprese plaattaart.

Wat heb je nodig (2-3 personen):

  • 1 middelgrote rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 paprika’s
  • handje snoeptomaatjes
  • 1 pak vegetarisch ravioli (of een andere verse pastasoort met vulling)
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 100 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 40 gr pijnboompitten
  • Olijfolie, peper, zout en Italiaanse kruiden naar smaak
  • Optioneel: verse basilicum of rucola als garnering

Keukentools:

  • Ovenschaal
  • Oven :)
  • Pannen

Hoe maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C
  2. Snijd de ui, paprika en snoeptomaatjes fijn. Pers de knoflook uit.
  3. Pak een koekenpan en verwarm hier een scheut olijfolie in. Fruit de ui en knoflook aan en voeg vervolgens de paprika toe. Bak na een paar minuten ook kort de tomaatjes mee.
  4. Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe zodat er een soort tomatensaus ontstaat. Breng deze op smaak met de peper, zout en Italiaanse kruiden.
  5. Kook terwijl de tomatensaus wat staat te pruttelen de ravioli in een andere pan kort voor. Gebruik hiervoor ongeveer de helft van de kooktijd die aangegeven staat op de verpakking van de ravioli, dus echt maar een paar minuten.
  6. Voeg alles bij elkaar en schenk dit mengsel in de ovenschaal. Bestrooi de ovenschotel met de geraspte kaas.
  7. Bak de ovenschotel ongeveer 15 minuten totdat de kaas goudbruin kleurt.
  8. Als de ovenschotel bijna klaar is kan je de pijnboompitten gaan roosteren. Klik hier voor een video met instructies. Door het roosteren geven de pitjes nog meer smaak af. Rooster ze in een koekenpan tot ze bruin kleuren en strooi ze vervolgens over de ovenschotel heen.
  1. Garneer eventueel de ovenschotel met verse basilicum of rucola. Zelf had ik dit nu even niet in huis, maar het is wel een hele lekkere toevoeging!

Eet smakelijk!

Tip #1 – niet zo’n fan van Parmezaanse kaas? Gebruik ook gerust mozzarella, geitenkaas of ‘gewone’ geraspte kaas.

Tip #2 – je kan natuurlijk ook houdbare pasta gebruiken in plaats van verse, dit is meestal ook iets goedkoper.