Moeder- en vaderdag vieren als je die niet meer hebt

De feestdagen moederdag en vaderdag komen eraan. Maar wat als je één van beide niet meer hebt? Of zelfs beide niet? Als je al die tips voorbij ziet komen om leuke vaderdag of moederdag cadeautjes te maken, of ideeën ziet hoe je je vader of moeder in het zonnetje kan zetten kan dit best confronterend zijn en naar!

Mijn eigen verhaal

Afgelopen januari 2019 ben ik mijn eigen vader verloren aan kanker. Hij is nog geen jaar overleden nadat we te horen kregen dat hij een zeer agressieve vorm van kanker had. Langzaam zag ik zijn geest uit zijn lichaam wegvloeien in de laatste maand van zijn sterven. Het sterven kwam voor ons onverwachts omdat we het nog zo kort wisten, en ook omdat mijn vader zo’n enorme vechter was. Hij greep iedere behandeling aan en hij liet niet merken dat hij in zijn laatste fase was. Hij wilde ons niet verlaten, omdat hij wist dat we hem nodig hadden. In zijn slaap heeft hij afscheid van ons genomen. De klap was groot. Maar anderzijds was het ook onmenselijk voor hem om door te leven met de klachten die hij had. Beter gezegd: hij had nooit ziek moeten worden! Maar goed, daar hebben wij helaas niks over te zeggen. Mijn vader is nu bij de hemelse Vader waar hij het veel beter heeft als hier op deze aarde. Maar het verdriet en het gemis blijven groot.

Tips om moederdag of vaderdag door te komen als je ze niet meer hebt

Omdat ik weet hoe het is om je vader te moeten missen, geef ik je tips hoe je een moederdag of vaderdag kan doorkomen als je ze moet missen. Zelf ga ik vaderdag vooral in het teken van hem zetten. Ook nu hij er niet meer is. Ik ga naar het graf en ik hoop dat de steen is geplaatst waar we nu op aan het wachten zijn. Ik kijk hier erg naar uit als eerbetoon aan mijn vader.

Ik laat mijn verdriet er zijn van het gemis aan hem. Ik ga mooie bloemen voor hem kopen en zijn plekje gezellig maken en onderhouden met mijn gezin. We steken een kaars voor hem aan. Hij was gek op klaprozen dus die bloemen zet ik bij hem neer.

Ik heb nog wat ideeën voor je op een rijtje gezet, zodat je misschien een goed idee krijgt hoe je die dagen zelf kan invullen.

 1. Maak een plan voor die dag. Waar ga je heen, met wie, wat ga je doen?
 2. Laat je tranen er zijn.
 3. Doe speciaal iets wat jou vader of moeder leuk vond om te doen.
 4. Zoek elkaar op, je naaste familie en mensen waar je steun aan hebt.
 5. Maak een fotoboekje speciaal van je vader of moeder.
 6. Proost op je vader of moeder.
 7. Eet iets waar je vader of moeder gek op was. Dit kan je alleen doen of met elkaar. Mijn vader was gek op ijs en iedere keer als ik een ijsje eet denk ik met een glimlach aan hem terug.
 8. Haal mooie momenten en herinneringen op aan je vader of moeder.
 9. Denk aan de hemel, de plek waar je vader en moeder het nu veel beter hebben, ooit zie je hem of haar terug.
 10. Schrijf een brief en leg die neer bij het graf of gedenkplaats.
 11. Koop mooie bloemen voor hem of haar.
 12. Steek een kaars aan voor hem of haar.
 13. Maak een wandeling.
 14. Zorg vooral dat je niet alleen bent.
 15. Kijk films en foto’s terug.

Laat je vooral omarmen door de hemelse Vader. Hij houd van je en laat je nooit in de steek. Zijn engelen zullen jou dragen, zodat je je niet stoot . Onder zijn vleugels vind je jou toevlucht. Heel veel sterkte en kracht toegewenst van de Allerhoogste Heer!

Liefs!

Photo by MMPR on Unsplash