Moeite met weggooien? Meet Marie Kondo!

Om verder te gaan met mijn opruimserie naast het toepassen van mijn Capsule Wardrobe wil ik jullie kennis laten maken met Marie Kondo! 

Meet Marie

Meet Marie Kondo! Marie Kondo is een Japanse dame van 34 jaar en leeft in Japan. Ze is voor mij een lief klein blij vrouwtje. :-P Zij  reist de wereld rond als opruimgoeroe om andere mensen te helpen hun huis op te ruimen en opnieuw te organiseren. Dit doet zij door middel van een indeling te maken in kleding, boeken en de zogenaamde ‘komono’ :cd’s, dvd’s, huidverzorgingsproducten, make-up, accessoires, waardevolle spullen, elektronische apparaten, huishoudelijke hulpmiddelen, briefpapier, naaigerei, schrijfmateriaal. Komono is alles naast kleding en boeken. Eigenlijk raad ik je aan haar boek gewoon te lezen om in de flow te komen en te begrijpen hoe haar  methode werkt. Is heel leuk!

Hoe Marie werkt

Wat ze eigenlijk zegt is best simpel. Alles moet zijn vaste plaats hebben: boeken bij boeken, alle kleding bij kleding al het briefpapier bij het briefpapier, pennen bij pennen, enzovoort. Maar om dit voor elkaar te krijgen is soms best lastig. Door emotionele waarde aan bepaalde spullen is het zo dat mensen ze niet weg kunnen doen. Of omdat het huis zo’n verschrikkelijke bende is dat er geen overzicht meer is. Je kan ook haar serie kijken op Netflix ‘Tidying Up with Marie Kondo. Superleuk om te zien en je krijgt een beeld van wie ze is en leert haar kennen waardoor haar boek ook meer gaat spreken voor je. 

Aan de slag! Geeft het je een spark of joy?

Als je je kamer wil aanpakken is het van belang dat je eerst begint met je kleding. Verzamel al je kleding op bed. Nu begint je selectie. Geeft het je een ‘spark of joy’? Dat is zo’n fijn gevoel van: aahh, ja dit vind ik mooi en wil ik graag dragen! Het is van belang om alles wat je geen spark of joy geeft weg te doen. Zo krijg je een fijne kamer met alleen maar spullen die je dat beetje vreugde geven. Je moet natuurlijk wel een afweging maken als je bijvoorbeeld al je truien weg doet omdat ze je geen spark of joy geven. Straks heb je niets meer wat je warm houdt en dat geeft je óók geen spark of joy. De kleding die je weg doet bedank je: “Bedankt dat je mij er achter liet komen dat ik zulke jurken toch niet prettig vind.” Of:  “Bedankt dat je mijn lichaam hebt beschermd.” Ik vind het best mooi. En ook bijbels om dankbaar te zijn. 

Hoe beslis je of iets je die spark of joy geeft?

Stel jezelf deze vragen als je iets weg wilt doen!

– Heeft het nog nut?
– Is het nog heel?
– Is het compleet of ontbreken er onderdelen?
– Is het verouderd of kan het nog mee? Kleding kan bijvoorbeeld echt uit de mode zijn, of je had het kledingstuk alleen nodig bij een gebeurtenis die nu voorbij is.
– Word ik er blij van?

Bij boeken werkt het zo: Aai over de kaft van je boek. Geeft het je een prettig gevoel met het aanraken? Ga er dan niet in lezen, dat vertroebelt je beoordelingsvermogen. Vraag je in plaats daarvan af of je het boek nodig hebt of niet. Ja? Bewaar het! Stel je eens voor dat je een boekenkast hebt waar alleen maar boeken staan waar je van houdt. Is dat geen verrukkelijk beeld? Voor iemand die van boeken houdt bestaat er toch niet mooiers? 

Bij ‘komono’, de verzamel-categorie, bewaar je eigenlijk alle dingen waar je van houdt. Niet ‘gewoon daarom’, vraag je echt af of het je die spark of joy geeft.

Word ik hier blij van?

Het is gemakkelijk iets weg te doen als er een duidelijke reden voor is, maar het is veel moeilijker als er geen dringende reden voor is. Volgens Marie Kondo is de makkelijkste maatstaf het object in je handen houden en jezelf afvragen: Word ik er blij van? Zo ja dan hou je het. Pak elk kledingstuk in je handen. Als je de stof aanraakt, doet dat iets met je lichaam. Je reageert overal anders op. Er is een reden voor deze maatstaf. Want wat is het doel van opruimen? Als dat doel niet is dat je blij wordt van je woonruimte en de dingen die erin staan, dan denk ik dat het helemaal zinloos is. Daarom is het kiezen van dingen waar je blij van wordt het beste criterium. Word je er blij van om kleding te dragen die niet lekker zit? Word je blij van stapels nietszeggende, ongelezen boeken om je heen? Denk je dat je gelukkig wordt van al die accessoires die je niet zult gebruiken? Nee zou het antwoord moeten zijn op al deze vragen. Stel je jezelf nu voor in een woonruimte waar alleen maar dingen staan waar je blij van wordt. Is dat niet de gedroomde lifestyle? Houd alleen de dingen die je raken en spring vervolgens in het diepe door de rest weg te doen. Hierdoor reset je je leven en begint je nieuwe lifestyle. 

Heb jij moeite om dingen weg te gooien? Ga je in het diepe springen?

X0X0 Liefs! 

PS: Marie Kondo heeft twee leuke boeken. Spark of Joy en Opgeruimd. Ik ga nu beginnen met Spark of Joy. Ik ben benieuwd! Heb jij ze ook al gelezen? Laat me weten wat je ervan vond!