Onzekerheid over je lichaam; wat vindt God daarvan?

Met een naar gevoel lig je ’s avonds in je bed. Terwijl je op je Instagram-tijdlijn nog even bekijkt, zie je vooral foto’s van sportieve meiden. Slanke meiden. Glimlachend in de sportschool, of net voordat ze hun groene smoothie naar binnen werken. Beschaamd kijk je naar jezelf. Vandaag is het weer niet gelukt om gezond te eten. Of om te planken. ‘Was ik maar net zo slank’, denk je bij jezelf.

Onzekerheid over je lijf

Ik denk dat ieder meisje rond de leeftijd van 12 tot 18 hier wel last van heeft. En zelfs volwassenen kampen nog met heftige onzekerheid over hun lichaam. Voor de ene gaat dit misschien over dat getalletje op de weegschaal, voor de andere is het die spijkerbroek die PER SE moet passen! Of misschien erger jij je wel aan dat ene rolletje vet op je buik als je gaat zitten. Deze strijd om slank te willen zijn, kan zo erg doorslaan dat het een obsessie wordt. Je denkt alleen maar aan één ding: Ik wil slank zijn. Andere dingen komen op de tweede plaats te staan. Of beter gezegd: er komt Iemand op de tweede plaats te staan. Je raad het al: God, onze Vader! Maar wat zegt Hij eigenlijk over dat constante gevecht (en het schuldgevoel dat hierbij hoort) om slank te zijn?

Dat schaamtegevoel komt namelijk voort uit de zondeval. Hiervoor liepen Adam en Eva namelijk gewoon naakt rond in de Hof van Eden, in totale vrijheid en zonder schaamte! Kan jij het je voorstellen? Interessant dat juist de allereerste verleiding die we horen in de Bijbel eten is, namelijk de verboden vrucht.

En de vrouw zag dat die boom goed was om ervan te eten en dat hij een lust was voor het oog, ja, een boom die begerenswaardig was om er verstandig door te worden; en zij nam van zijn vrucht en at; en zij gaf ook wat aan haar man, die bij haar was,  en hij at ervan. Toen werden de ogen van beiden geopend en zij merkten dat zij  naakt waren. Zij vlochten vijgenbladeren samen en maakten voor zichzelf schorten. (Genesis 3: 6-7)

Schamen voor je lijf

Let nu eens op het tweede deel van het stuk. Waar er voor de zondeval nog totale vrijheid en geen schaamte heerste, moesten Adam en Eva hun lichaam verbergen en bedekken. Waarom? Omdat ze zich niet prettig voelden in hun lichaam. Ze schaamden zich zelfs! Voor hun eigen lichaam, die God zo prachtig gemaakt heeft. Komt dit bekend voor?

Als jij zegt tegen jezelf dat je lichaam niet ‘voldoet’, wat zegt God dan wel niet over je lichaam? Vertelde God aan Eva dat haar lichaam inderdaad niet goed genoeg was, zoals ze zelf dacht? Absoluut niet. Hij schiep jouw lichaam en Hij wil dat jij Hem eert met jouw lichaam. Zoals je misschien al eerder heb gehoord: je lichaam is een tempel van de Heilige Geest. Dus daar moet je goed voor zorgen!

Ik heb werkelijk geen zin in de Bijbel gevonden waarin God ons vertelt dat we per se maat 34 moeten dragen, of dat die ‘love handles’ op je heupen afschuwelijk zijn. Juist.

God kijkt verder

In 1 Samuel kunnen we heel duidelijk zien waar God veel meer om geeft dan dat ene nummertje op je weegschaal. In dit Bijbelgedeelte zoekt Samuel in het huis van Isaï naar Israëls nieuwe koning. In de Bijbel wordt beschrijven dat alle zoons van Isaï die in de rij staan er lichamelijk (bijna) perfect uit zien. Maar God zegt tegen hem:

Maar de HEERE zei tegen Samuel: Kijk niet naar zijn uiterlijk en ook niet naar de hoogte van zijn gestalte, want Ik heb hem verworpen. Het is namelijk niet wat de mens ziet, want de mens ziet aan wat voor ogen is,  maar de HEERE ziet het hart aan. (1 Samuel 16:7)

Mensen zullen je lichaam beoordelen, maar de Vader zal je hart beoordelen! Is dat niet heerlijk? Een hart hebben voor de Vader, en willen zijn zoals Jezus; dat vindt God belangrijk! We zullen op aarde nooit, maar dan ook nooit perfect zijn. Maar als we ons richten op het veranderen van ons hart, in plaats van ons gewicht/ons lichaam veranderen, zal God ons werkelijke verandering geven.

Ik wil je aanmoedigen om jouw schaamtegevoelens en struggles met je lichaam met God te delen. Praat met hem. Bid om kracht. Vraag God om jouw te laten zien hoe mooi je bent gemaakt. Want wauw, dat ben je!

En tuurlijk, van mij mag je best een groene smoothie drinken. Of naar de sportschool gaan. Dit is geen protest tegen gezond leven, of tegen de zogenaamde fitgirls. Ik wil je alleen duidelijk maken dat er maar een iemand op de eerste plek wil staan, en dat is God. Heb Hem lief met heel je hart, ziel en verstand. Want Hij geeft om je! En Hij kijkt niet naar de buitenkant, maar in je hart. Is dat niet geruststellend?

Heb je ons nieuwe zomerboek al gezien? Samen met Anne Sara hebben we een fantastisch boek gemaakt dat je wil hebben! Koop het nu in onze shop of krijg het gratis als je clublid bent! (Of je kiest voor onze toffe schoolagenda, dat wordt kiezen!)