ShitSpecial #1

..als je er achter komt dat je eigenlijk niet meer zo gek op je lief bent.

Ik wist het zeker, de jongen op wie ik verliefd was was perfect. Alles klopte. Ik vond hem aantrekkelijk, hij was een enthousiast christen, hij had een eigen kijk op de wereld en die bewonderde ik. Hij was sportief, muzikaal, leuk met kinderen. Mijn familie vond hem een leuke kerel. Wat wil je nog meer?

Prince Charming

Niemand is perfect. Niemand. Dus vroeg of laat ontdek je aspecten van jouw Prince Charming die je tegenstaan. Het roze-bril hormoon raakt echt een keer op. Ik weet nog dat ik dat zelf echt een teleurstelling vond. De relatie met de jongen van hierboven heb ik uitgemaakt.

Vaak zijn het aspecten van eigenschappen die je eerst wel aantrekkelijk vond. Bijvoorbeeld: je lief is heel vindingrijk en creatief. En dan ontdek je dat hij ook wel heel impulsief is en chaotisch. Het is de keerzijde van een mooie eigenschap. Of je lief is heel stoer, maar blijkt het ook wel heel moeilijk te vinden over zijn gevoelens te praten.

Twee wegen

Eigenlijk zijn er twee wegen die je kan bewandelen:

1. Je kan het proces aangaan om hem te leren te accepteren hoe hij is en goed leren je behoeften bespreekbaar te maken. Voordat we de ander kunnen leren accepteren doen we vaak nog een poging om de ander te veranderen of om onszelf aan te passen. Pas als we op het punt komen dat we zelf onze behoefte serieus nemen en de ander niet meer proberen te veranderen, kunnen we de ander accepteren. Zie ook deze blog.

2. Het blijkt een breekpunt. Je merkt dit zo fundamenteel indruist tegen jouw behoeften en/of waarden, dat het proces van leren accepteren niet (meer) voor je werkt.

Vrijwel iedereen begint met de eerste weg. Je wilt toch dat je relatie werk, om tot het tweede punt te komen, is bij sommige relaties sneller bereikt dan bij anderen. Ook is het voor sommige mensen moeilijker om zo’n proces te verdragen.

Tips

  • Liefde is een werkwoord. Dus elke relatie vraagt om inspanning. Echter, als je al vroeg in je relatie vaak en heftig irriteert en het vanaf het begin hard werken is, kan misschien een vroege breuk verstandig zijn.
  • Als het een breekpunt voor je is: laat je lief niet te lang in het ongewisse. Ga hier over in gesprek en wees duidelijk. Bereid het goed voor wat je wilt zeggen (vraag voor de voorbereiding evt hulp van een vriendin of je ouders, of iemand anders die je vertrouwt).
  • Als je het uit hebt moeten maken, zoek steun bij je vriendinnen. Je hebt gewoon veel knuffels nodig, aandacht voor je verdriet en afleiding. Vriendinnen kunnen dat vaak goed geven.
  • Geef jezelf de kans om te herstellen na een breuk. Ga op zoek naar wat je wilt en nodig hebt. Snel een nieuwe relatie helpt wel tegen dat rot-gevoel, maar is niet zo’n goede start.
  • Leer van je ervaringen en als je er klaar voor bent (en dat kan jij alleen zelf bepalen, niemand anders): leer je weer open te stellen en vertrouwen te krijgen in een relatie.

 

Heb je vragen? Stel ze hieronder (mag ook anoniem!)

Deze blog werd geschreven door Daniëlle.