Stoere beroepen: Woonbegeleider Jeltsje

In de girlpowermaand lees je elke week een interview met een vrouw die een stoer beroep heeft.
Jeltsje (24) werkt in een crisisopvang voor dak- en thuislozen en bereidt bewoners voor op hun terugkeer naar de maatschappij.

“Elke werkdag is een nieuwe uitdaging.”

Wat houdt je werk precies in?

Mensen kunnen zich bij ons aanmelden en mogen maximaal zes maanden bij ons verblijven. In die periode proberen wij te bepalen wat de cliënt nodig heeft en gaan we samen aan de slag om persoonlijke en praktische problemen op te lossen. Zoals het terugbetalen van schulden of het vinden van een woning en een baan. Vaak helpen we ze ook hun verslaving te overwinnen.

Hoe kwam je hier terecht?

Ik heb de opleiding Persoonlijke Begeleider Specifieke Doelgroepen gevolgd en tijdens mijn stage kwam ik bij dit werk terecht. Na het afronden van mijn stage kreeg ik een contract aangeboden. Dit contract heb ik met een grote glimlach ondertekend! Waarom ik voor dit werk heb gekozen, kan ik niet uitleggen. Ik heb het gevoel dat ‘dit zo moest zijn’.

Wat is een groot pluspunt aan je werk?

Het klinkt cliché, maar het leukst is dat ik mensen kan helpen. Vaak zie je dat cliënten gevormd zijn door hun verleden. Veel van hen hebben weinig liefde en aandacht gekend. Ik heb altijd al de drang gehad deze mensen te helpen en hun zorgen weg te nemen. Ook vind ik de uitdaging leuk. Wanneer ik aan mijn dienst begin, heb ik nog geen idee wat er die dag gaat gebeuren.

En wat is minder leuk?

Af en toe komt het voor dat je vervelende cliënten in de opvang krijgt. Dan is het belangrijk om professioneel te blijven. Soms is dit heel moeilijk, want bewoners kunnen erg persoonlijk worden en zich op jou afreageren. Hier moet je dan professioneel mee omgaan terwijl je in ‘real life’ misschien wel flink boos was geworden.

Wat is het stoerste dat je op je werk hebt gedaan?

Ik heb een keer een erg vervelende en dronken oud-bewoner laten arresteren door de politie. Hij kwam ineens langs en begon medewerkers en bewoners lastig te vallen en wilde niet meer vertrekken. Of het echt stoer is weet ik niet, maar het voelde toen wel even alsof ik alles goed onder controle had.

Welke eigenschappen heb je nodig om dit werk te kunnen doen?

Het belangrijkste is geduld. Soms wil ik alles doen om een ander te helpen terwijl hij daar zelf nog niet aan toe is. Dan heb ik bijvoorbeeld van alles geregeld voor een cliënt, maar gaat hij niet naar zijn afspraken om een baan of een uitkering te krijgen. Dan moet ik geduldig zijn en me proberen in te leven in zijn situatie.

Hoe speelt je geloof een rol in je werk?

Ik werk bij een christelijke organisatie, daardoor speelt geloof automatisch al een rol tijdens mijn werk. Onze visie is dat we juist de mensen willen helpen die er in hun leven alleen voor lijken te staan. Persoonlijk bekijk ik per cliënt of ze zitten te wachten op een gesprek over God.

Werk je veel samen met mannen?

Ons team grotendeels uit vrouwen, maar we hebben juist behoefte aan meer mannen op de werkvloer omdat onze cliënten bijna allemaal mannen zijn. Soms heeft een mannelijke collega net iets meer overwicht als een cliënt agressief wordt.

Deze blog werd geschreven door Coby