Tijd voor jezelf nemen: waarom belangrijk en hoe dan?

Vaak lees je het ergens in een tijdschrift of komt het online langs. Ook wij van Huis van Belle promoten graag het idee dat tijd voor jezelf nemen zo belangrijk is. In ons dagelijkse drukke leventje is dat oh zo moeilijk en misschien werkt het sombere herfstweer ook nog wel extra tegen voor jou. Het liefst lig je dan heel de dag onder een dekentje met een leuke serie of een goed boek.

Vandaag probeer ik jou te vertellen waarom me-time zo nodig is en hoe je dit voor elkaar krijgt. Een beetje ironisch misschien aangezien ik juist de persoon ben die zoiets vreselijk slecht kan. Gelukkig heb ik wel veel wijze lessen gekregen along the way die ik graag met jullie deel. En om mezelf weer even met de neus op de feiten te drukken :)

Wat je zelf niet hebt kun je ook niet aan anderen geven

Ik denk dat dit één van de beste lessen is die ik heb gehoord rondom dit thema. Ben je zelf constant (mentaal) uitgeput en afwezig? Bedenk dan dat je dit dan ook uitstraalt en al heb jij het gevoel dat je iets echt moet doen of echt naar die afspraak moet: je kan die energie niet geven. Simpel gezegd: heeft het dan wel nut dat je jezelf nog meer inspant terwijl dit zowel die andere persoon en jou niet ten goede komt?

Afzeggen van afspraken

Misschien wel de meest praktische van dit hele rijtje. Die ene vriendin begrijpt het echt als je zegt dat je heel moe bent en liever een avondje gaat chillen op de bank. Waarom een smoesje bedenken? En als die vriendin dat een beetje moeilijk kan accepteren: leg haar uit dat je nu echt even geen zin hebt, maar graag een andere keer iets doet. Als je dit vaker doet zal dit beter gaan.

Wat is de oorzaak van jouw stress?

School, vriendinnen, werk, sport? Bedenk hoe dit anders kan. Is 3x trainen per week te veel? Stop dan. Niet makkelijk, maar als dit meer stress dan plezier oplevert moet je zeker eens nadenken of je dit echt wil.

Waar word je blij van?

Uitrusten, maar wat is dat? Is dat in bed liggen voor jou of is dat een flinke wandeling maken of een taart bakken? Wees ook hier concreet in. Dit voorkomt dat je niet alsnog wat anders gaat dan doen uitrusten.

En last but not least wil ik jullie deze tekst nog meegeven: Kom naar Mij als je moe bent. Kom naar Mij als je gebogen gaat onder het gewicht van je problemen! Ik zal je rust geven.

Rust nemen is ook een bijbelse opdracht. Net zoals hard werken, en inspannen voor onze medemens en het vervullen van onze taken. Maar is de Bijbel niet altijd mooi in balans?

Lukt het jou om voldoende tijd voor jezelf te nemen?