3x leven in het moment

Op vakantie gaat het haast vanzelf: je ontspant, vergeet verplichtingen die nog moeten komen en geniet met volle teugen van alle leuke dingen die je meemaakt. Maar helaas, vakantie duurt niet voor eeuwig. Eenmaal thuisgekomen val je weer terug in je routines en lijkt het een stuk lastiger om bewust in het nu te leven. Niet gek, want school, werk en sport zijn weer van de partij waardoor je soms nu eenmaal verplicht bent vooruit te denken.

Misschien herken je dit (deels) en zou je soms best wel eens wat meer willen genieten van het moment en minder bezig willen zijn met andere dingen. Probeer dan eens deze tips uit!

1. Niet letten op hoe laat het is

Als ik continu op mijn horloge kijk, kan ik soms best wel gestrest raken. Dan moet ik onbewust toch denken aan wat ik allemaal nog moet gaan doen, terwijl ik daar op dat tijdstip niets aan heb. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet handig is om af en toe eens een blik op de klok te werpen. Te laat komen bij de tandarts of je vriendin in de kou laten wachten, dat is ook weer niet zo’n goed idee. Maar toch is het soms heerlijk om de tijd even helemaal te vergeten.

2. Je telefoon uit doen

Het is superleuk om je telefoon overal bij je te hebben en daarmee leuke herinneringen vast te leggen, die je later weer kunt herbeleven. Anders zou je ze misschien vergeten. Maar soms kan het er juist voor zorgen dat je daar zó mee bezig bent dat het moment zelf een beetje aan je voorbij gaat. Het zou bijvoorbeeld zonde zijn als het zo lang duurt voordat je de perfecte foto van je ijsje hebt dat -ie uiteindelijk begint te smelten.

Durf jezelf eens uit te dagen en laat je telefoon thuis, leg hem weg, schakel vliegtuigmodus aan, doe hem uit (ja, echt helemaal…) Als je dat toch maar niks blijkt te vinden, kun je natuurlijk ook voor een middenweg kiezen. Gewoon snel je plaatje schieten en verder niet te veel aandacht aan de compositie en het licht schenken. Dan heb je genoten van het moment én heb je daar een leuk aandenken aan.

3. Loslaten waar je tegenop ziet

Je bent gezellig in de stad, maar toch kun je je gedachten niet afleiden van die vervelende toets die je over een paar dagen moet maken. Hoe kun je dan ooit genieten van wat voor iets leuks je aan het doen bent? Ik denk dat we dat allemaal wel eens lastig vinden. Een manier om het toch even te parkeren is om het ding waar je je zorgen over maakt in the big picture te zien.

‘’If it won’t matter in 5 years, don’t spend more than 5 minutes worrying about it.’’

Dus, zelfs al zou je een vreselijke black-out krijgen tijdens je toets, op de lange termijn is het echt geen groot probleem. Je zou misschien een herkansing kunnen doen, bijles kunnen nemen zodat je de volgende toetsen hartstikke goed maakt, waardoor het snel genoeg is opgelost. Door dit te beseffen zie je gauw genoeg dat je beter gewoon zorgeloos kunt gaan genieten van wat je meemaakt.

Foto door Ineke Linssen Fotografie voor Belle