3x creatief met planten

Nederland is getroffen door het plantenvirus! De ramen in mijn straat worden niet meer gesierd met rieten Xenos-hartjes, maar met een bos bladeren. Vriendinnen praten me wekelijks bij over de groei van hun plantenpups. En wanneer ik door mijn feed op Instagram scroll, zie ik regelmatig wat groens voorbijkomen (leve de hashtag #jungalow!). Net als de rest ben ik ook gek van planten geworden. Maar alleen neerzetten… Dat vind ik een beetje saai. Daarom hebben mijn moeder en ik wat creatieve projectjes met planten opgezet. Kijk mee en maak je leven een beetje groener!

#1 Up in the air

Planten hoef je niet alleen op een vensterbank neer te zetten. Je kunt ze ook ophangen! Sommige zijn daar zelfs voor gemaakt – vandaar de term hangplanten. Sorry, inkoppertje. Luchtplantjes kun je overal hangen of vastmaken; die groeien waar ze terecht komen, zolang je ze af en toe met water besproeit. Voor de andere planten hebben mijn moeder en ik (oké, vooral mijn moeder) verschillende ophangsystemen bedacht. We hebben stevige katoenen zakken bij een tuincentrum gekocht en weckpotjes gebruikt, en deze vervolgens met visdraad vastgemaakt aan haakjes op de muur. Op deze manier hangen de planten een beetje scheef, maar dat is juist leuk! Daardoor zie je de bovenkant beter, ondanks hun hoogte. En zo kunnen de bladeren mooi naar beneden groeien.

 

Op een of andere ingenieuze wijze heeft mijn moeder ook nog weckpotjes vastgemaakt op haar inspiratiebord. Lijkt superleuk, toch?

#2 Scheikunde wordt leuk

Het is lang geleden dat ik reageerbuisjes heb vastgehouden – de laatste keer was tijdens scheikunde, alweer jaren geleden (thank goodness). Maar toen ik tijdens Koningsdag reageerbuisjes zag op iemands kleedje, moest ik (oké, wederom mijn moeder) ze toch kopen. Je kunt ze namelijk heel goed gebruiken om bloemen of stekjes in te zetten. Het toffe is dat je dan van begin tot eind ziet hoe het plantje groeit en wortels ontwikkelt, omdat het glas doorzichtig is. De droom van iedere plantengek, natuurlijk ;) Dit project is nog niet helemaal af, maar het idee is dat we een stok horizontaal ophangen en daar vervolgens de reageerbuisjes aanknopen. En dan maar hopen dat ze er niet vanaf vallen, kuch.

#3 Stek je stekje

Stekjes! Ik noemde het woord net al even. Voor de groentjes (haha, snap je) onder ons: stekjes zijn stukjes die van een plant zijn afgehaald en die zelf verder kunnen groeien tot een nieuwe plant. Ik HOU van stekjes, want ik kan er mijn eigen plantenjungle mee opbouwen zonder een vermogen te moeten uitgeven aan het tuincentrum. En het is een leuk cadeautje voor een vriend of vriendin! Sommige plantjes zijn heel makkelijk te stekken, bijvoorbeeld de pannenkoekenplant. Mijn favoriet.

Ben jij ook aangestoken door het plantenvirus? We hebben een fijn topic aan gemaakt op het forum waarin we stekjes gaan ruilen, doe je mee?