5 tips om school een beetje leuker te maken

Waarschijnlijk denk je nu: huh, hoe kan school nou ooit echt leuk zijn? En dat snap ik helemaal. Want ja, lol maken met vriendinnen is leuk, maar alle stress en onzekerheid die school soms met zich mee brengt… Toch kun je best een fijne tijd van jouw schooltijd maken. Kijk maar eens naar deze simpele tips!

Tip 1: Ga met mensen om die jou maken, niet breken

De mensen met wie je omgaat op school hebben een onwijs grote invloed op je. Ga eens na bij wie jij je goed voelt en jezelf durft te zijn. Verder is het ook handig om af te vragen wie jou ‘positieve energie’ geven. De kans is groot dat jij niet happy wordt van meiden die altijd klagen en roddelen. Geen vriendin is perfect, maar probeer vooral op te trekken met diegenen waar je je fijn bij voelt.

Tip 2: Beperk huiswerk-stress

Ikzelf ben wel zo’n type die (vooral in de eerste paar klassen) huiswerk het liefst perfect wil doen. Maar surprise: dat kan niet. En dat hoeft ook helemaal niet. Soms moet je huiswerk waar je ’s avonds nóg mee bezig bent maar gewoon laten schieten. Genoeg slaap is ook belangrijk.

Naast dit wil ik toch nog even heel cliché plannen aanstippen. Klinkt suf, werkt (voor mij) geweldig. Stel het je voor: altijd op tijd beginnen en klaar zijn met schoolwerk en nooit meer training hoeven afzeggen… Klinkt perfect, of niet soms?

Tip 3: Look on the bright side

School is niet altijd leuk. Dat is gewoon een feit. Dingen als pesten, buitensluiten en slechte cijfers zijn er nu eenmaal. Maar jij kunt wel kiezen hoe je met dit soort nare dingen omgaat. Benut ze! Klinkt raar, maar daarmee bedoel ik: maak er iets positiefs van. Hoe meer je nu van fouten/problemen leert, hoe beter je later met soortgelijke struggles om kunt gaan. Daarnaast vormen ze ook de perfecte mogelijkheid meer op God te leren vertrouwen.

Tip 4: Leer jezelf kennen

In vriendschappen is het fijn ook goed te weten wie jij bent, waar je voor staat en wat jouw goede en minder goede kanten zijn. Dit zorgt ervoor dat je jezelf uiteindelijk totaal kunt accepteren en sterker in je schoenen staat. Dat zelfvertrouwen helpt je ook in relaties met anderen.

Maar hoe leer je jezelf dan kennen? Een leuke manier is om een boekje om te toveren tot het ‘jou-boekje’. Daar schrijf je vervolgens van alles in over jezelf. Denk aan je talenten, angsten, dromen of irritaties. Door over dit soort dingen na te denken, krijg je een beter beeld van jezelf.

Tip 5: Rust uit

Social media, vrienden, huiswerk, afspraken, toetsweken, deadlines… Alleen van die woorden al word je toch spontaan moe? Door een best wel druk leven als scholier heb je de neiging jezelf en God voorbij te rennen en te blijven doorgaan totdat je er uiteindelijk uitgeput bij neervalt. Oké, dit klinkt misschien nogal dramatisch, maar soms kan het wel zo voelen. Regelmatig me-time en stille tijd inlassen helpt dit voorkomen en zorgt voor wat we vaak vergeten te nemen: rust.

Dit zijn nog maar een paar van de vele manieren om meer te kunnen genieten van school. Misschien weet jij zelf ook nog wel een paar goede. Ik hoop in ieder geval dat je wat hebt gehad aan deze blog en inziet hoe makkelijk het soms kan zijn om dingen in een ander perspectief te plaatsen.

Wat doe jij om school leuker te maken?

Photo by Thomas Kolnowski on Unsplash