Tips voor een dagje Zwolle!

Toen we het op de redactie hadden over deze superleuke blogserie, kon ik me niet inhouden en riep ik: ‘Ik wil Zwolle doen!’ Waarom? Ik ben er geboren, half opgegroeid en gek op de gezellige stad! Ik ging er naar school en in m’n tussenuren de stad verkennen. (Lees: bij McDonald’s snacken en door de H&M banjeren) Ik heb er mijn halve kledingkast bij elkaar geshopt, ik ging er voor het eerst uit, ik kreeg er mijn eerste zoen.. Kortom: ik ben gek op Zwolle. En daarom vind ik het zo leuk dat ik de leukste Zwolse plekjes en mijn tips voor Zwolle met jullie mag delen!

Lunchen in een kasteeltje

Samen met mijn nichtje Sanne, een echt Bellemeisje, stapte ik op de fiets richting het centrum. Zwolle heeft een oud centrum en als je tijdens het shoppen eens omhoog kijkt, zie je overal prachtige oude gevels. We fietsten langs de prachtige Sassenpoort door richting de Koestraat. Omdat Sanne net uit school kwam en ik ook wel trek had, gingen we eerst lekker lunchen bij Villa Suikerberg. We vonden het allebei een schattige naam en het zag er precies zo cute uit! Net een klein, romantisch kasteel.

villa suikerberg
Villa Suikerberg was tot een paar jaar geleden een woonhuis en is nu omgetoverd tot prachtig restaurant. Het zit aan de Potgietersingel, naast museum de Fundatie. Vanbinnen heeft het best een aparte stijl, met moderne kroonluchters maar ook leuke gekleurde parfumflesjes op de haard.
We werden er leuk ontvangen en het eten stond binnen no time op tafel! Sanne en ik hebben echt ge-smuld: zij van haar broodje brie met serranoham en ik had een heerlijk broodje oude kaas. De prijzen van de broodjes verschilden van 5 tot 9 euro: best goede prijzen dus!

villasuikerbergfinal

Met een rondgegeten buikje en enthousiasme gingen we écht Zwolle in. In Zwolle vind je eigenlijk alle grote winkels wel, de H&M, Bershka, Only, Vero Moda, C&A, Van Haren, Coolcat, Six.. Dus daarvoor kun je al gerust richting Zwolle komen, je slaagt er sowieso! Maar het leukst vonden wij de winkeltjes die we eigenlijk nooit eerder hadden gezien.

Steegje

Toen we via een zijstraatje naar het centrum liepen, kwamen we langs leuke schilderingen en een mooi cadeauwinkeltje, Bijzonderheden. Originele sieraden en kunstige bekers en lampen, even rondgesnuffeld en weer verder. Toen we achter de Grote Kerk langs liepen, kwamen we langs Engel, een onwijs leuk winkelcafé! Je kunt er gaan zitten voor een goede kop koffie met allerlei lekkers en intussen een beetje snuffelen tussen de originele koopwaar. Engel zit op de Melkmarkt en is echt leuk om eens binnen te stappen! (En ook echt goed betaalbaar, niet onbelangrijk!)

Engel

Op de Melkmarkt zelf, zitten al twee van mijn lievelingswinkels: Sissy Boy & Søstrene Grene, die laatste zit er nog niet zo lang.
Er is écht veel te vinden in Zwolle, ook veel winkeltjes die je op het eerste gezicht niet waren opgevallen. De Diezerstraat is de grote winkelstraat, maar neem eens een afslag eerder en loop de Oude Vismarkt op. Hier vind je een leuke koffiebar Hier en Daar, een gezellige (goedkope!) pizzeria De Plataan, wat leuke cadeauwinkels, bioscoop De Kroon én cadeauwinkel Loft.

Loft is een prachtige, lichte winkel met écht vanalles: meubels, kleding, kaarten, servies.. Leuk is dat je helemaal door kunt lopen naar de zolder, die ingericht is als modelkamer, met mooie hoge ramen en gave meubels. Ik ben zelf echt gek van de mokken die je op de foto ziet, met een letter erop! Had ik er nou tóch maar wat gekocht!

Loft

Boekenwurmen op pad

Na Loft, liepen Sanne en ik gauw door naar onze allerlievelingste winkel van Zwolle: Waanders in de Broeren! Ik ben echt een boekfreak en dat gen heeft Sanne blijkbaar ook, want we staan allebei zowat verliefd rond te kijken naar de rijen boeken. Waanders zit al lang in Zwolle, maar sinds een paar jaar zit de boekhandel in de oude Broerenkerk. En dat ziet er prachtig uit! Ook al hou je niet van boeken, ze hebben ook fantastische hebbedingetjes, je kunt er lekker lunchen of gebak eten en je ogen uitkijken.

Waanders

Toen we ongeveer vier uur later weer uit Waanders kwamen, liepen we door richting het Eiland, een gedeelte van het centrum waar eerder veel panden leegstonden. Maar tot mijn verbazing was er in ieder pand iets leuks bij gekomen! Bijvoorbeeld Pistache. Een mixstore met snoep van Snoeptastisch, kaarten van allerlei makers, tassen, meubels, kleding en genoeg plek voor een goede kop koffie en leuk gesprek met de eigenaren van de winkel. (En zie je, wéér die fantastische mokken!) Bij Snoeptastisch kochten we twee macarons, in de smaken Red Velvet en karamel met zeezout.

Pistache

Aan de overkant van Pistache zit Dille & Kamille, een fave van mij. Een tip: loop Dille & Kamille helemaal door (extra uitdaging: koop niks!) en ga door de achteruitgang richting een schattig winkeltje, genaamd PUUR Lifestyle. Wedden dat je daar nog wat leuks scoort? Helaas geen tijd voor gehad met Sanne maar wel echt een aanrader!

Als je op de juiste dag wacht om naar Zwolle te gaan, kan ik je een handje helpen! Zwolle kent verschillende leuke festivals en feestdagen, waarop de stad gezellig druk is. Bijvoorbeeld de Blauwvingerdagen, elke woensdag in juli. Die dagen hebben de winkels kraampjes buiten met extreem veel korting en is er extra veel feestelijkheid in de stad! Ook heeft Zwolle het grootste Bevrijdingsfestival van Nederland en heb je in het najaar altijd een leuk Stratenfestival, met overal bandjes en podia. Genoeg leuks dus!

Zwolle

Terug in de grote winkelstraat, gingen we nog even op zoek naar wat leuke schoenen in de sale (a girl’s got to do, what a girl’s got to do) maar scoorden we helaas niks.. Wel gingen we even bij de grote Hema naar binnen en kocht Sanne daar een schattig en goed geurend badsetje. Het begon inmiddels te regenen dus waren we echt toe aan warme chocolademelk voor Sanne en een cappuccino voor mij: op zoek naar een coffeeplace, dus!

Koffie/warme choco/thee tips in Zwolle?

  1. Hier en Daar, Oude Vismarkt
    Espresso en Wijn: daar zijn ze goed in bij Hier en Daar! In de zomer een gezellig terras, in de winter zit je binnen in een knus interieur.
  2. Pistache, Eiland
    Ben je al achterin het centrum beland? Dan is een kop koffie bij Pistache echt leuk: veel om te zien en je wordt er altijd gezellig ontvangen!
    4. Doppio, Einde Diezerstraat
    Knus koffiehuisje achterin de winkelstraat: vermoeide benen en zware tassen? Plof hier even neer! (OH en zulke lekkere koffie!)

Sanne en ik landden bij CoffeeUnited, ‘Want daar hebben ze zulke lekkere chocolademelk’, volgens nichtjelief. Maar daarvoor kwamen we langs Smooth Fruit Therapy, een zaak met.. fruit! Een knalrode deur op de Melkmarkt, niet te missen. Het ziet er super vrolijk uit!

Smooth fruit therapy

Op naar de koffie en choco! Sanne vindt het leuk als ze haar drinken in een papieren beker krijgt, ‘zoals bij Starbucks’ dus zo geschiedde. We aten lekker onze macarons op aan een tafeltje voor het raam en terwijl we naar buiten keken, de regen op de stoep, haastende mensen, slurpten we ons drinken op.

Coffee united

Wij fietsten weer naar huis, maar ik kan me voorstellen dat jij nog lang geen genoeg hebt van Zwolle! Nog wat leuke tips dan maar?

  1. Is het lekker weer en heb je echt zin in goed schepijs? IJssalon Salute zit aan het einde van de Diezerstraat en als je wat besteld hebt, moet je het (verplicht) opeten in het gras langs de gracht. Vervelend zeg!
  2. Muziekfanaat? Aan de Klokkensteeg zit Plato en iets buiten het centrum zit poppodium Hedon, met een onlangs vernieuwde, prachtige zaal! Ook vind je twee muziekzaken vlakbij de Sassenpoort!
  3. Ben je een kringloper? Uit ervaring weet ik dat Zwolle meer dan 8 kringlopen heeft! De mooiste is die van Stichting Kringloop aan de Veerallee (op loopafstand van het centrum).
  4. De lekkerste patat van Zwolle? (Iedere Zwollenaar zal dit herkennen, haha) LA BAMBA! Goede friet in een zak, jam!

PS. Op deze handige kaart kun je zien waar wij geweest zijn!

Zwolle is zo leuk! Heb ik een plekje in Zwolle gemist? Ben jij wel eens in Zwolle geweest? 

Liefs, Sanne & Hester!

IMAG0561