Vier soorten misbruik en hoe je ze herkent

Als bloggers van huis van Belle hebben we een groepsapp. We appten een paar weken terug onze blogplannen voor december naar elkaar. Dat werden leuke kerstgadgets, lekkere nieuwe recepten, muziektips en kapselideeën. Tja, ik zit in het hoekje ‘seks en relaties’ en bedenk daar maar ’s iets kerstigs bij. ☺ Ik moest denken aan die meiden die me eens tipten om over misbruik te schrijven. Misschien is deze opzichtige feestmaand voor hen juist wel wat minder feestelijk, omdat er gebeurtenissen in je hoofd zitten en rotte gevoelens in je hart. Daarom juist in december aandacht voor misbruik.

Misbruik wordt ook weleens mishandeling genoemd. In dat woord kun je al lezen dat het om ‘slecht behandelen’ gaat. Op verschillende manieren kunnen mensen om je heen misbruik van je maken. Dat heeft in meer of mindere mate altijd invloed op je eigen leven, maar óók (nu of later) in je relatie met iemand anders. De invloed van misbruik is groot, niet onderschatten hoor!

Bij misbruik denken veel mensen aan seksueel misbruik, maar het gebeurt ook op andere gebieden. Ik zal daarom in deze blog ook een aantal andere voorbeelden geven.

Seksueel misbruik

Zeker onder meiden en vrouwen is dit de meest bekende vorm van misbruik. Van seksueel misbruik is sprake wanneer er een seksuele handeling plaatsvindt tegen jouw wil in. Of je die handeling nu moet ondergaan, zelf iets moet doen of er getuige van bent. Nooit mag jij gedwongen worden en aan jouw nee mag niemand voorbij gaan. Het is ook misbruik als iemand die ouder is dan jij of overwicht op je heeft, seksuele handelingen verricht. Zelfs als jij daar misschien toestemming voor geeft of in meegaat. Seksueel misbruik is nooit zwart-wit, heel vaak wordt er een grens overschreden maar heb je het gevoel daar zelf schuldig aan te zijn. Seksueel misbruik vindt plaats in het echte leven (in gezin, familie of met bekenden), maar ook digitaal in een chat, via de mail of op een andere manier. Je kunt je door seksueel misbruik heel alleen en eenzaam voelen, maar wist je dat 20 tot 25 procent van de meiden voor hun 18e jaar met seksueel misbruik te maken krijgt? Veel hè… Daarnaast komen er ook gevoelens van schaamte of zelfs van schuld (‘Het zal wel aan mij liggen…’) bij kijken.

Psychisch misbruik

Deze vorm van misbruik is onzichtbaar. Je hebt in je leven nodig dat je wordt gesteund en gewaardeerd. Dat helpt je groeien. Het is de bedoeling dat je verzorgers/ouders jou dat geven. Als het tegenovergestelde gebeurt, is er vaak sprake van psychisch misbruik. Je wordt uitgescholden, je mag geen eigen mening hebben en je hoort dat je er eigenlijk niet mag zijn. Rotopmerkingen die over jou worden gemaakt waar anderen bij zijn, is ook een vorm van psychisch misbruik. Deze vorm van misbruik geeft je veel onzekerheid en weinig of geen zelfvertrouwen.

Lichamelijk misbruik

Bij lichamelijk misbruik moet je aan lichamelijke mishandeling denken. Je spreekt van lichamelijke mishandeling als er een vorm van geweld op jouw lichaam plaats vindt en als dat regelmatig gebeurt. Denk aan slaan, schoppen, bijten, krabben of regelmatig een tik krijgen. Misschien ben jij er wel aan gewend geraakt omdat dit vanaf jongs af aan gebeurt. Het kan zijn dat je het daarom zelf niet als lichamelijk misbruik herkent en dit normaal vindt. Lichamelijke mishandeling is vaak aan de buitenkant te zien door blauwe plekken, littekens, kneuzingen of zelfs botbreuken. Je kunt bang worden door deze vorm van misbruik en steeds minder zelfvertrouwen krijgen.

Verwaarlozing

Verwaarlozing is een vorm van misbruik die lichamelijk en emotioneel kan zijn. Lichamelijk kunnen verzorgers/ouders hun kind niet goed kleden of wassen (dit gebeurt vooral op jongere leeftijd). De emotionele verwaarlozing is wanneer verzorgers/ouders hun kind niet troosten, niet helpen wanneer het hulp nodig heeft of wanneer er geen interesse is in het leven van hun kind. Emotionele verwaarlozing kun je aan de buitenkant eigenlijk niet zien. En misschien merk je het zelf pas als je bij anderen, bijvoorbeeld bij vriendinnen thuis, ziet hoe anders het kan zijn. Je kunt bij deze vorm van misbruik enorm het gevoel krijgen dat je niet de moeite waard bent en angsten, stress, faalangst of depressies krijgen.

Herken jij jezelf in een vorm van misbruik als je dit leest? Denk er niet te gemakkelijk over, dit is enorm ingrijpend in jouw leven. Iemand uit jouw omgeving (die wel of niet in jouw huis woont) maakt misbruik van wie jij bent, van jouw bestaan. En weet je: dit is nooit jouw schuld! Echt nooit!

De volgende blog ga ik ook schrijven over misbruik. Dan zal het veel meer gaan over wat je kunt doen wanneer je je herkent in een bovengenoemde situatie.

PS: Als je alvast verder wilt lezen of actie wilt ondernemen, check de adressen hieronder. Wees niet bang om er met iemand over te praten, zoek iemand op die je vertrouwt, of ga samen met een vriendin. Check ook even deze blog over het belang van praten. 

www.chris.nl (voor bellen/mailen/chatten over jouw verhaal met een christelijke organisatie)

www.kindertelefoon.nl (wanneer je jouw vragen aan iemand wil voorleggen)

www.ikmeldhet.nl / www.meldknop.nl (als je wil dat jouw verhaal gehoord wordt en er misschien meer mee wordt gedaan)

www.slachtofferhulp.nl (met meer informatie over seksueel misbruik)

www.vooreenveiligthuis.nl (deze website checkt wat jij op dit moment kunt doen met de situatie van jezelf of van iemand anders)