Sexting? Zo naïef ben ik niet!

De aankomende weken ga je van ons meer artikelen over liefde, relaties en seks lezen. Deze artikelen staan niet op zichzelf, we schreven al heel veel verschillende soorten artikelen over dit onderwerp en je kan ze bij ons op de website terug vinden. We vinden het belangrijk dat je goed nadenkt over je keuzes en daarover praat met je ouders en vriendinnen bijvoorbeeld. Wij willen er een rol in spelen door je een zo eerlijk en compleet mogelijk beeld te geven vanuit verschillende invalshoeken, en daarom zullen we niet zo snel zeggen wat ‘goed’ of ‘fout’ is. Lees en denk je met ons mee?

Laatst sprak ik een groepje meiden en die vertelden me het bovenstaande. Ze lichtten nog even extra toe: ‘Kom op zeg, in 2017 weet toch iedereen dat je dit niet moet doen? Hoe naïef kun je zijn?’ Iedereen, of bijna iedereen, denkt: zal mij nóóit gebeuren. Maar ja, toch stuurt 1 op de 15 jongeren een naaktfoto van zichzelf naar iemand. Dat zullen ze toch met een reden doen?

Ik kan me voorstellen wanneer je een vriendje hebt, misschien al wat langer, dat je denkt: ‘Wat kan het voor kwaad om een (half)naaktfoto van mezelf te sturen?’ Hij is te vertrouwen, het is spannend en gewoon even gek doen hoort ook bij het verliefd doen, toch? Alleen het dóórsturen, daar zou dan misschien een probleem kunnen zitten vind je…

Sexting is niet veilig

Het kan zijn dat je denkt: mijn vriendje heeft mijn borsten wel eens gezien, dus dat ik dan een foto ervan maak, maakt toch helemaal geen verschil? Los van wat je vindt om wel of niet je borsten met iemand te delen (daar gaat het onderwerp van deze blog even niet over), is het digitaal delen van jezelf nog heel wat anders dan wanneer je dat live doet. Sexting is namelijk niet veilig. Ook al is je vriendje te vertrouwen, digitaal is iets nooit met zekerheid privé.

Sexting gaat over méér dan vertrouwen. Hoewel dat vertrouwen altijd spannend wordt wanneer je relatie na een tijdje uitgaat…

Terwijl ik dit zit te typen zit ik even aan mijn eigen relatie te denken. Ik ben getrouwd, dus met dat vertrouwen zit het meer dan goed. Nooit zal mijn kerel iets van mij delen met of doorsturen naar iemand anders. Maar stel je voor dat ik nu ineens spontaan een pikante naaktfoto naar ‘m ga doorsturen. Hij staat voor de klas en op dat moment (ik roep maar wat…) zit zijn telefoon aan de computer op school gekoppeld. Nou, dan ben ik meer dan alle intimiteit kwijt, die ik had gehoopt te bereiken. Die digitale foto die alleen voor Rien bedoeld was, kan een compleet eigen leven gaan leiden.

Dus tip der tips: digitale seks door middel van beelden overslaan!

Je bent meer dan je lijf

Door het bovenstaande punt (sexting is niet veilig) ontstaan er creatieve ideeën. Op websites en in bladen wordt gezegd: nooit jezelf herkenbaar afbeelden! Als je zo graag een foto van jezelf wilt sturen, doe het dan zonder je hoofd, dan kan het plaatje nooit naar jou teruggeleid worden en is sexting toch veilig. Maar lieve meid, jij bent nooit alleen een los, lekker lijf. Je bent een compleet persoon en je lijf, je hoofd, je denken, je karakter, je emoties… dat hoort daar allemaal bij. Doe jezelf niet tekort door je lichaam zonder hoofd (en alles wat erbij hoort) weg te geven. Je lichaam is te waardevol om zomaar alleen lekker naar te kijken. Je lichaam is bedoeld voor God, voor jezelf en voor een heel speciaal persoon, dus zorg er maar goed voor!

We publiceerden eerder al eens een interview met Francien Regelink, die een boek schreef over haar ervaring met sexting. En wil je door praten over sexting, omdat het je het wel eens doet of omdat iemand wel eens van jou een sexy foto heeft door gestuurd? Het kan hier, in de comments, maar je kan ook altijd mailen met Martanja of verder praten op het forum

De volgende Belle gaat over seks en liefde. Alles komt aan bod: sexting, verschillen tussen jongens en meisjes en hoe denken anderen over seks? Wil jij die hebben? Geef je dan voor 1 mei op als clublid en dan ligt die op je mat! Daarnaast krijg je ook nog onze awesome Huis van Belle agenda!

PS: Als je nu clublid wordt, dan krijg je de agenda bij een abo!