Vijf tips voor jouw gebedsgroep

In mijn vorige blog vertelde ik over het opzetten van een gebedsgroep op school. Je kunt zoiets natuurlijk ook starten met vriendinnen bij iemand thuis of in je kerk. Maar als je nu zo’n groep verzameld hebt, hoe begin je dan? In deze blog wil ik wat ideeën geven voor de invulling.

Kort kort kort

Als je op school bidt heb je vaak maar een half uurtje. De kans is groot dat je dan veel tijd verliest met praten over gebedspunten i.p.v. het bidden ervoor. Werk dan met gebedsbriefjes. Wanneer iemand een gebedspunt in wil brengen schrijft hij/zij dit met een kort steekwoord op een briefje en licht het kort toe. De briefjes leg je in het midden neer zodat iedereen het kan zien. De briefjes kun je bewaren voor de volgende bijeenkomst en weer neerleggen. Sommigen kunnen na een tijdje weg omdat de situatie veranderd is.

Appen

Om de voorkomen dat je lang aan het praten bent voordat je bidt kun je ook gebedspunten naar elkaar appen. Je wordt gedwongen om het even kort te formuleren en als je bij elkaar komt pak je gewoon de app erbij en daar staan alle punten op een rijtje.

Opschrijven en voorlezen

Begin je net met samen bidden en vind je dat nog spannend? Het kan helpen om jouw gebedspunten van tevoren op te schrijven en tijdens het gebed voor te lezen. Na een paar keer zul je je briefje waarschijnlijk niet meer nodig hebben. Kijk ook even naar deze blog.

Muziek

Heb je langer de tijd? Dan is het mooi om eerst te beginnen met het aanbidden van God met behulp van muziek. Via Spotify of YouTube kun je (van tevoren) een mooie afspeellijst maken. Tijdens de muziek kun je stil zijn, zachtjes meezingen en God (hardop) aanbidden. Daarna kun je de muziek uitdoen of zachtjes aan laten als je verder gaat met het gebed. IHOP (International House of Prayer) is heel goed bruikbaar hierbij. Die muziek wordt gemaakt voor aanbidding en gebed en is te vinden op YouTube.

Stil zijn

Tijdens het gebed is het ook goed om stil te zijn en te luisteren. Meestal gaat dan vanzelf maar als er veel mensen zijn wordt er misschien achter elkaar gebeden. Je kunt God met elkaar een specifieke vraag stellen en dan luisteren. De kans is groot dat ieder, na wat oefening, wel iets in z’n hoofd krijgt. Een gedachte, een lied, een tekst, een beeld. Soms lijkt het een belachelijke zin of een gek idee. Toch is het goed om alle ideeën bij elkaar te leggen. Ik heb gemerkt dat het vaak één geheel wordt wat samen een antwoord vormt.

Deze tips roepen misschien vragen op. Welke vraag heb jij rondom bidden?

Ben jij al lid van onze club? Als clublid krijg je 6 keer per jaar de Belle op de mat, dit mooie welkomstpakket, toegang tot het forum en exclusieve korting op onze evenementen. Dat wil jij toch ook?

Photo by Caique Silva on Unsplash