Hoe schrijf je een goed verhaal?

Ik vind schrijven hartstikke leuk en doe het eigenlijk al sinds dat ik het kan. Ik vind het ook altijd leuk om te horen dat anderen ook schrijven. Heel veel mensen schrijven, of ze het nu laten lezen of niet. Ik ken weinig mensen die het helemaal niet doen of er zelfs een hekel aan hebben. Schrijven is gewoon hartstikke leuk! Toch kan het best spannend zijn om het te laten lezen of wil je gewoon graag een echt goed verhaal. Maar hoe doe je dat eigenlijk? In dit blogje geef ik je drie belangrijke tips die je gaan helpen!

Kilometers maken

Het is een gouden tip die je veel kan gaan opleveren: kilometers maken. Niet letterlijk over de weg natuurlijk, maar met lezen en schrijven. Door veel te schrijven én te lezen ontwikkel jij je schrijfskills onbewust al. Kleine of langere verhaaltjes maken, een kort gedichtje schrijven of even lekker een boek lezen: het draagt allemaal bij! Probeer ook af en toe te letten op de schrijfstijl als je leest. Hoe omschrijft deze auteur dingen? Hoe bouwt hij/zij spanning op? Alle verhalen kunnen jou weer inspireren of een voorbeeld zijn voor jouw verhaal.

Show, dont tell

Grote kans dat je deze al een keer hebt gehoord, maar omdat ie zo goed werkt kan ik het niet overslaan. Met show, dont tell”wordt bedoeld dat je dingen in plaats van te noemen, echt gaat beschrijven. Dus in plaats van dat je schrijft Hij eet spaghetti, schrijf je bijvoorbeeld Hij slurpt een melige sliert spaghetti naar binnen, de rode saus zit meteen overal om zijn mond waardoor hij net een vreemde clown lijkt”. Wat zie jij beter voor je? De kunst is om zo te schrijven dat je het direct voor je kunt zien.

Blijven schrijven

Wat als je nou niets weet om over te schrijven? Misschien was je wel net lekker bezig en heb je geen inspiratie meer of weet je niet waar je moet beginnen. In beide gevallen heb ik dezelfde tip: blijven schrijven. Het hoeft niet allemaal in één keer goed te zijn. Gewoon gaan schrijven, ook al gaat het misschien nergens over voor jouw gevoel. De volgende keer dat je dan gaat schrijven kun je het weer doorlezen en dingen weghalen of veranderen. Het mooie van een verhaal is dat je het steeds weer kunt bijschaven. Door te blijven schrijven loop je niet vast: het is voor een auto ook beter om te rijden en niet te lang stil te staan. Zo werkt dit ook een beetje!

Als jij ook nog goede tips hebt voor het schrijven van een verhaal, vertel ze dan vooral in de reacties!

Ben jij ook bezig met een verhaal en aan welke tip had jij het meest?

Als lid van onze club heb je deze 6 voordeeltjes zo maar te pakken:

♥ Je krijgt 6 keer per jaar ons tijdschrift Belle op de mat vol artikelen over geloof, zelfbeeld, school, vriendschap en nog veel meer.
♥ Elk jaar een cadeautje op je verjaardag
♥ Je krijgt toegang tot ons online forum waar je met andere Bellemeiden kunt kletsen
♥ Iedere maand ontvang je een nieuwsbrief met toffe extra’s
♥ Je krijgt korting op onze evenementen zoals de Belledag
♥ Het belangrijkste: je hoort bij een supergezellige club meiden die net als jij geloven en Belle zijn!

+ bij 3000 clubleden verloten we een te gekke roze Fuji Instax Polaroidcamera!