Zo word je een pro in thuiswerken: 10 onmisbare tips!

Huiswerk maken is vaak al een enorme uitdaging op zichzelf: Netflix en Facebook schreeuwen bijna letterlijk om je aandacht en ondertussen appt je beste vriendin of je af wil spreken. Maar nee, jij moet eerst huiswerk maken. Zucht. Dankzij het coronavirus wordt dit nou niet per sé makkelijker. In plaats van een aantal overzichtelijke huiswerkopdrachten, moet je nu ineens ALLES thuis doen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Lees in deze blog tips om je dag te structureren en alsnog aan het werk te gaan.

Ik ben freelance tekstschrijver en werk daarom heel veel thuis. Maar het allerliefst werk ik op mijn hogeschool, in een koffiebar of de bibliotheek. Nu ook dat er niet meer in zit, zal ik ook in huis aan de bak moeten. Waar begin je dan precies?

Tip 1: blijf niet te lang in bed liggen

Ja, het is verleidelijk om nu elke dag uit te slapen en daarna lekker YouTube- of TikTokfilmpjes te kijken op je telefoon, I know. Toch zorgt dit ervoor dat je je super slap en moe voelt en de rest van de dag bijna niets meer uit je handen krijgt, terwijl je schoolwerk zich opstapelt. Niet chill. Sta iets voor negen uur op, zodat je voor tien uur aangekleed en wel klaar bent voor de dag.

Tip 2: maak een planning/overzicht van wat je moet doen

Als ik niet goed weet wat ik moet doen, ga ik niets doen. Lekker scrollen door Facebook, Instagram en Twitter, dat wel, maar verder helemaal niets. Daarom schrijf ik alles op wat ik moet doen voor school dit blok: welke toetsen ik heb, wat voor opdrachten ik moet inleveren en wat voor projecten ik moet starten. Elke dag plan ik andere vakken om mee bezig te zijn. Ook gebruik ik een ‘to-do’-app, waarin alles staat wat ik nog moet doen: voor mezelf, maar ook voor mijn werk en school. Elke dag kies ik er een paar uit om te doen. Op tijd klaar? Chillen maar!

Tip 3: werk samen met iemand

Misschien is het nu niet zo’n goed idee om in real life af te spreken, maar ook via WhatsApp of Skype kun je samenwerken. Spreek bijvoorbeeld af dat jullie een uur aan een bepaald vak bezig gaan en elkaar alleen storen voor vragen over dat vak. Na dat uur gaan jullie even gezellig bellen of kijken jullie allebei een aflevering van jullie favoriete serie. Door elkaar aan de afspraak te houden ga je makkelijker aan het werk! Een belofte aan een ander kom je soms makkelijker na.

Tip 4: neem pauze

Ga niet non-stop doorwerken: dat doe je op school ook niet. Neem af en toe lekker pauze. En ga dan niet weer meteen naar social media, maar ga eens naar buiten. Geniet van het zonnetje en maak een kleine wandeling. Of ga even tekenen, maak muziek of doe een dansje (misschien kom je op een vet grappig idee voor TikTok). Zet een lekkere kop thee en wees lief voor jezelf!

Tip 5: zet rustige studiemuziek op

Hoe verleidelijk het ook is om je favoriete band of leuke top 40-hits aan te zetten, het helpt niet bij je concentratie. Een instrumentaal liedje helpt vaak om je beter te kunnen concentreren. Kun je in je pauze even lekker hard meezingen met je favoriete muziek!

Tip 6: vraag om hulp

Dat je nu thuiswerkt, wil niet zeggen dat je alles ook echt alleen moet doen. Vraag gerust om hulp! App een vriendin, mail je docent met een vraag of vraag één van je ouders of een broer/zus om hulp. Zij willen je echt wel helpen als je iets niet snapt. Je kunt ook bidden en God vragen of Hij je wil helpen en rust en concentratie wil geven.

Tip 7: leg je telefoon aan de andere kant van de kamer

Geloof me, alleen op stil zetten is niet genoeg. Je telefoon is een gigantische bron van afleiding, waar ik zelf ook voortdurend weer intrap. Gewoon aan de andere kant van de kamer leggen en pas weer pakken in je pauzes.

Tip 8: ruim je bureau op

Een opgeruimde kamer, is een opgeruimd hoofd. Dat geldt dus ook voor je bureau. Ruim ‘m op, want dat werkt echt tien keer fijner. Dan word je ook niet afgeleid door alle troepjes die er nog liggen. Bovendien is het dan weer lekker fris. Win-win!

Tip 9: let op je werkhouding

Kies een plek (zoals je opgeruimde bureau) die goed zit en waar je rechtop kunt zitten. Als je nu dagen achter elkaar met een scheve rug en nek naar je laptopscherm krijgt, heb je daar straks hartstikke veel last van. Kijk ook af en toe naar iets anders dan naar je scherm, bijvoorbeeld eventjes naar buiten. Dat is beter voor je ogen. En: sta af en toe op om even te rekken.

Tip 10: maak plezier

Geniet ook een beetje van deze bijzondere schoolvrije dagen. De omstandigheden zijn misschien heftig, maar hello, je hoeft niet naar school! Disney+ heeft Frozen II er eerder opgezet, heerlijk om die nu even te kijken toch? We moeten er gewoon het beste van maken.

Heb jij nog meer tips om thuiswerken fijner te maken? Deel ze in de comments.

Photo by Charles Deluvio on Unsplash