Tuintje in mijn hart – pt1

Aan het begin van dit jaar nam ik mijzelf voor om te leven volgens de volgende Bijbeltekst: Above all else, guard your heart, for everything you do flows from it.” Deze tekst komt uit de New International Version en staat in Spreuken 4:23. De schrijver wil met deze tekst aanduiden dat het belangrijk is om je hart te bewaken, zodat het een zuivere bron kan zijn. Hij stelt dat alles voortkomt uit de bron van je leven (je hart); hoe je denkt, praat, handelt et cetera. Wanneer jij je hart vult met negativiteit, zal dit zich uiten in je denken, in je praten en uiteindelijk ook in je handelen.

Ik vergat dat ik God hierbij moest betrekken en dat deze nieuwe levensstijl elke dag om een keuze vraagt.

Ik startte mijn jaar vrolijk met deze tekst, in de vooronderstelling dat ik met het naleven van deze tekst veel terrein kon winnen in mijn leven. Zo zou ik al mijn negatieve gedachtes aanpakken, terugkerende patronen onder de loep nemen en al helemaal niet meer negatief praten. Door deze tekst zou er alleen maar zuivere taal over mijn lippen komen en zou ik mijn naasten lief hebben. Ik zou me geen zorgen maken, want als dit in mijn hart ging nestelen, was er geen ruimte meer voor vertrouwen op God.

Je raadt het al, het was een mooi voornemen. En dat is het nog steeds. Maar, ik vergat even dat het niet vanzelf gaat. Ik vergat dat ik God hierbij moest betrekken en dat deze nieuwe levensstijl elke dag om een keuze vraagt. Er ging een half jaar voorbij, en ik merkte dat mijn zorgen toenamen… Ik merkte dat ik mijzelf vaker betrapte op roddelen, op negatief denken over mijzelf en anderen en ik merkte dat ik weinig vertrouwen had in mijn toekomst, gezien vele onzekerheden die mij te wachten stonden. Ik voelde me regelmatig onrustig, en had het idee dat er iets mis was in mijn leven. Misschien wilde God me iets vertellen.

Tuintje in je hart

Er ging een halfjaar voorbij en gaandeweg deze periode was de tekst uit Spreuken weer op de achtergrond geraakt. Totdat ik tijdens Opwekking, een groot evenement rond Pinksteren, Remco de Zwart hoorde spreken over het bewaken van ons hart. Dit seminar was een keerpunt voor mij. Remco haalde dè tekst vanuit Spreuken aan: de tekst die zes maanden geleden zo’n belangrijke plaats in mijn leven had ingenomen.

Hij benoemde dat de Bijbel ons hart ziet als een bron, een schatkamer, een tuin (akker) en een huis. Als je hier meer over wilt weten, raad ik je aan om zijn boekje te lezen (‘Hartbewaking’). Ik haal zelf even het voorbeeld van je hart als tuin aan. God zaait in jouw tuin verschillende prachtige bloemen en planten, maar de duivel probeert hier onkruid tussen te zaaien. Wanneer je jouw tuin niet goed bijhoudt en het onkruid z’n gang laat gaan, dan kan dit wortel gaan schieten en je tuin overwoekeren. Remco noemt verschillende soorten onkruid: trots, boosheid en bitterheid, aanstoot, verleiding, teleurstelling en ontmoediging, angst, twijfel en ongeloof. In deel twee zal ik meer ingaan op de verschillende soorten onkruid en geef ik je praktische tips om je hart te bewaken (wel zo handig!).

God klopte aan mijn hart

Na het volgen van dit seminar, wist ik dat het onrustige gevoel God was geweest, die aan mijn hart klopte. Ik wist dat dit was wat Hij mij wilde vertellen; ik had mijn hart niet bewaakt voor onkruid. God gaf mij de keuze om hier iets mee te gaan doen, om dit onkruid in mijn hart op te ruimen. En nu niet alleen, zoals in het begin van het jaar, maar sàmen met God. Na afloop heb ik nog even met Remco staan te praten. Hij vertelde me dat ik van Spreuken 4:23 mijn levensmotto mocht maken, in plaats van deze te gebruiken als een jaartekst! Jou raad ik hetzelfde aan. 😊

Wat wil ik nu met dit alles zeggen?

  1. Het is belangrijk om je hart te bewaken, want alles wat je zegt, denkt of doet, komt hieruit voort.
  2. Wanneer je je hart wilt bewaken, is het handig om onderzoek te doen naar de dingen waartegen je je hart moet bewaken (onkruid).
  3. Bewaak je hart niet alleen, maar doe dit met God. Je hoeft dit namelijk niet alleen te doen.
  4. Vertrouw erop dat God in je leven aan het werk is en dat hij dè Beschermer van ons allemaal is. Dus ook van jou. Hij houdt van je en Hij wil je beschermen tegen de invloeden van de duivel.

Stay tuned voor deel twee! Hoe bewaak jij je hart?

Photo by Chloe Si on Unsplash