Vanbinnen vrij

Een tijd geleden las ik een prachtige blog van David de Vos. Hij sprak in zijn blog over vrijheid, een onderwerp dat mij bijzonder aanspreekt. Wie wil dat nu niet, vrij zijn? Vrij van angst en schaamte, van onrust en onzekerheid, vrij van de duisternis… Vrij van ziekte. 

 Kolossenzen 1:13 zegt: Hij heeft ons gered uit de macht van de duisternis en ons overgebracht naar het rijk van zijn geliefde Zoon. 

David vertelde in zijn blog het volgende: Is het je wel eens opgevallen dat er soms belangrijke zaken in de Bijbel staan waar we gemakkelijk overheen lezen? Er staat hier namelijk: ‘Hij heeft ons gered uit de macht van de duisternis’ en niet: ‘Hij heeft ons gered uit de duisternis’. Dat wil zeggen: het kan nog steeds duister om je heen zijn, maar het hoeft geen macht over je te hebben.” 

Interessant gegeven, hè? David beschrijft vervolgens wat ‘vrijheid’ of ‘vrij zijn’ nu precies inhoudt en hij komt tot de conclusie dat het gelijk staat aan ‘nergens meer aan vast zitten’. Hij noemt hierbij dat er geen zaken (meer) zijn die je ergens toe verplichten, zoals verslavingen of slechte gewoonten. We mogen vrij zijn in onze nieuwe natuur: die van Christus, die ons blijvend ziet als schoon, geliefd en vrij. Wat een prachtige woorden! Van daaruit kunnen en mogen we leven. Heerlijk! 

Vanbinnen 

Wat ik ook heerlijk vind, is dat David altijd zo lekker praktisch is. Een praktische insteek, daar sta ik zelf ook graag voor. Het is leuk om dingen te lezen en te begrijpen. Maar hoe ziet dat er nu eigenlijk in de praktijk uit? David noemt het voorbeeld van een bijzondere vrouw. Haar naam is Edith Eger. Ze is een van de weinige overlevenden van de Holocaust en heeft hier een aangrijpend boek over geschreven (De Keuze). In dit boek legt ze op krachtige wijze uit dat, ondanks de strafkampen en de barre omstandigheden waarin ze verkeerde, deze gedachte haar overeind hield: “Ik ben vrij, want vrijheid is iets wat vanbinnen zit. Niemand kan me die ontnemen!”  

Omarm 

Wat een voorbeeld! Met haar verhaal is ze een voorbeeld voor David, maar ook voor mij geworden. David vertelt dat, ook al is het donker om je heen en worden al je vrijheden je ontnomen, dan nog ben je en blijf je in staat om je vrijheid te omarmen en van daaruit te leven. De reden hiervoor is dat we zijn overgeplaatst van het rijk van de duisternis naar het rijk van Gods Geliefde Zoon. Wat een geweldige bemoediging voor een seizoen als deze! 

David, bedankt voor je bemoedigende woorden en bij deze geef ik ze graag door! Ik hoop dat het jullie ook mag raken. Fijne dag, vrienden en vriendinnen! 

 Foto door Hanna Zhyhar via Unsplash