Op reis met God

In de zomermaanden zijn we geneigd om iets rustiger aan te doen, en dat mag ook wel met de temperaturen van de afgelopen periode! Toch merk ik aan mijzelf dat ik het in mijn hoofd best lastig vind om rustig aan te doen. Ik ben met van alles en nog wat bezig, zonder ècht in het hier en nu te leven.

Natuurlijk kan ik genieten van een dagje uit, het pakken van een terrasje of een middagje strand. Maar, toch ben ik er niet helemaal bij. Ik ben vaak in mijn hoofd bezig met plannen, het maken van een to-do list voor morgen of het vastleggen van het nu voor later (lees: perfecte plaatjes schieten om aan vrienden te laten zien). En verder zit ik veel te vaak met mijn telefoon in de hand, soms zelfs uit verveling of de macht der gewoonte. Door op mijn schermpje te kijken, mis ik de rust van het nu en de (kleine) mooie dingen om me heen.

Daarbij vraag ik me af: “Moeten we alles wel echt doen, want hoe vaak leggen we onszelf niet van alles op?”

Begrijp me niet verkeerd, plannen en het maken van foto’s is natuurlijk helemaal prima: vooral lekker doen! Het gaat mij om de manier waarop we hiermee omgaan. Soms kunnen we hierin doorslaan, en missen we de kans om nieuwe herinneringen te maken, te relaxen en even helemaal niet bezig te zijn met dingen die we ‘moeten’ doen. Daarbij vraag ik me af: “Moeten we alles wel echt doen, want hoe vaak leggen we onszelf niet van alles op?”

Naast het feit dat ik (kleine) mooie dingen om me heen mis, merk ik dat ik me ook opgejaagd voel door mijn telefoon en mijn to-do listen. Ik moet alle taken op de lijst wel uitvoeren en mijn berichten snel beantwoorden, mijn mail moet bijgewerkt blijven en ik wil toch ook wel graag die nieuwe berichten op Instagram zien..

Opnieuw connecten met God

Ik mis niet alleen mooie dingen om me heen, maar ik mis ook de kans om (opnieuw) te connecten met God. Ik heb in mijn leven gemerkt dat Hij Zich vooral laat zien in momenten van rust en vrede. Momenten waarop er in mijn gedachten ruimte is voor Zijn inbreng. Wanneer ik deze momenten inplan, mijn telefoon een keertje boven laat liggen, merk ik dat dit een stuk ontspanning met zich mee brengt. De ontspanning die ik dacht te vinden in het afwerken van lijstjes en social media, vind ik daadwerkelijk wanneer ik ruimte maak voor Hem. Ik geloof dat God ons ultieme rust wil geven. Je hoeft er alleen maar ruimte voor te maken. Kanttekening hierbij: Hij is er altijd en kan ons op alle momenten rust geven, maar niet altijd heb ik daar oog voor.

Niet altijd zal Hij me direct de rust geven waar ik naar verlang, omdat Hij een reis met mij wil maken.

Toch vind ik het maken van ruimte voor God zelf nog best lastig! Soms maak ik ruimte in mijn tijd, maar lukt het niet om ruimte te maken in mijn hart en gedachten. God weet dat, en toch is Hij verheugd wanneer ik tijd met Hem doorbreng. Het is als een vriendschap: Hij geniet ervan als ik in Hem investeer, net zoals Hij dat doet in mij. Niet altijd zal Hij me direct de rust geven waar ik naar verlang, omdat Hij een reis met mij wil maken. Soms kost het ontvangen van deze dingen tijd. Maar, Jezus belooft het ons in Zijn woord: “Kom naar Mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal Ik jullie rust geven.” – Matthëus 11:28, NBV.

Ga op reis met God

Hij wil die reis ook met jou maken. Durf jij de uitdaging aan te gaan, om meer in het hier en nu te leven? Durf jij je telefoon op je kamer te laten liggen, tijd en ruimte te maken voor God en Zijn woorden voor jouw leven? Ik zal je een geheim verklappen: je houdt niet alleen tijd over om de noodzakelijke to-do dingen te doen, je bewustere manier van leven helpt je ook om meer te genieten van de dagelijkse dingen!

And last, but not least: life doesn’t have to be perfect to be wonderful. God heeft mooie dingen voor Zijn kinderen klaarliggen, we hoeven het alleen maar te ontvangen.

Photo by Kyle Loftus on Unsplash