3 mythes over de examens

Het is weer examentijd… Spannend! Misschien ga je dit jaar wel examen doen, of is het zover voor iemand uit je familie of vriendengroep. Heb je er zin in? Of kijk je er een beetje tegenop? Het is goed om te weten dat sommige gedachten over de examentijd helemaal niet waar hoeven te zijn. Mythes noemen we dat: dingen die veel mensen denken, maar uiteindelijk niet blijken te kloppen. Zulke ideeën bestaan ook over de examentijd. Dus lees deze blog en relax!

MYTHE #1: examens zijn freaking moeilijk

Ik ging de examens in met het idee dat ze ongelofelijk ingewikkeld zouden zijn. Op het vwo haalde ik regelmatig achten en negens (behalve op wiskunde dan), maar ik zei tegen mezelf dat dat makkelijke toetjes waren. Gemaakt door leraren zelf – en niet door de superslimme knappe koppen van de Cito, die vast moeilijkere vragen konden bedenken. Gelukkig had ik het mis! Het voordeel van een examen is dat over elke vraag héél goed wordt nagedacht. En de vragen worden ook nog eens getest. De toets van je leraar geschiedenis kon dus erg vaag lijken, maar de examenvragen – als het goed is – niet. Daarnaast heb je wekenlang kunnen oefenen met vragen zoals die op examens voorkomen. Dat kon bij een normale toets niet…  Kortom: de examens zijn echt niet moeilijker dan de toetsen die je al gehad (en gehaald!) hebt. *klopt even af*

MYTHE #2: leraren kijken superstreng na

De manier waarop leraren nakijken, verschilt natuurlijk. Gelukkig bestaat er een gedetailleerd antwoordenschema die ze moeten gebruiken om te kijken of een antwoord goed gerekend kan worden. Bovendien zullen je leraren proberen om in het gesprek met de tweede beoordelaar zoveel mogelijk puntjes voor jou in de wacht te slepen. Dat is tenminste wat mijn docenten altijd lieten vallen als ze het hadden over het nakijkproces. Ik vond het wel cool, dat beeld van de leraar die voor mijn cijfer strijdt. Eindelijk staat hij aan mijn kant!

MYTHE #3: de examentijd is een saaie periode

Niets is minder waar! Het is gezellig, grappig en een avontuurlijke ervaring die je (als het goed is) maar één keer in je leven meemaakt. De saamhorigheid, het maken van hetzelfde examen met zoveel mensen tegelijk, geeft een goed gevoel. En het bespreken van de examens naderhand is best grappig. Oké, soms is het stom – vooral als je het gevoel had niks te snappen. Dat had ik bij wiskunde, en ik wilde absoluut niet horen wat andere mensen als antwoord hadden. Maar bij een zweverig examen als kunstgeschiedenis is het hilarisch om te horen wat voor verhalen anderen uit hun duim hebben gezogen. Wat ik verder leuk vond, was dat ik allemaal cadeautjes kreeg van mensen uit mijn omgeving. Overlevingspakketjes, eigenlijk. En iedereen was twee weken 24/7 superlief. Dat is zeldzaam en daar moet je goed gebruik van maken, natuurlijk. Moehaha.

Conclusie: maak je niet druk! Je kunt het. HEEL VEEL SUCCES MET JE EXAMENS!

Foto door Nienke van Denderen fotografie voor Belle