Plannen als een pro: 5 tips

De herfstvakantie is alweer voorbij en dat betekent dat er weer veel gedaan moet worden. Maar hoe zorg je er nou voor dat je huiswerk maken en leren niet uitstelt tot de dag van te voren? Daarvoor is een goede planning dé oplossing. Ik ben nogal een planfreak, dus lees mee voor tips ik gebruik. Zo leer je plannen als een pro!

1.    Plannen als een pro: probeer alle planvormen uit

Een planning kan in 101 vormen komen. Je kunt er een maken in je agenda, in je bulletjournal, op een A4’tje, in een speciale desk planner of op de computer. Ik heb de eerste paar jaar van de middelbare allerlei verschillende planningen geprobeerd. Nu ben ik erachter dat ik er het liefst een maak met behulp van Excel. Ik raad je dus zeker aan om van alles te proberen tot je vindt wat bij jou past.

2.    Begin op tijd

Een goede planning maken kost best veel tijd. Prik er een vast moment voor en doe het niet op het laatste moment. Als je een weekplanning wil maken (van maandag tot zondag) maak die dan bijvoorbeeld op zaterdag. Als je nog niet al het huiswerk weet, laat dan wat ruimte in je planning over. Voor de toetsweek maak ik mijn planning altijd twee weken van tevoren. Nu weet ik dat ik daarin een beetje extreem ben, maar voor mij werkt het super!

3.    Kijk hoeveel tijd je beschikbaar hebt

Houd als je plant goed rekening met je schoolrooster en wat je in je vrije tijd moet doen. De uren die je aan trainen en naar vriendinnen gaan besteedt, moet je natuurlijk vrij van schoolwerk houden. Zet al deze afspraken dus als eerste in je planning. Dan kun je goed inschatten hoeveel tijd je per dag bezig met school kunt gaan. Zo voorkom je dat je vrolijk twee uur leren inplant op een dag dat je tot half vijf school hebt.

4.    Wees realistisch

Als je van te voren in gaat vullen met welke vakken je welke dag aan de slag gaat, denk dan realistisch. Een voorbeeldje: jij bent een kei in Franse woordjes stampen, maar vindt natuurkunde huiswerk maar lastig. Dan is het handig om op dezelfde dag een beetje Frans te plannen en een beetje natuurkunde. Zo doe je iets makkelijks en iets moeilijks. Vrijdagmiddag ben je altijd laat uit en ben je toe aan weekend. Is het dan verstandig om op vrijdag veel natuurkunde huiswerk te plannen? Nee, want waarschijnlijk ben je dan toch te moe om het te gaan doen. Gebruik dus een beetje zelfkennis bij het plannen, dan vergroot je de kans dat je je aan de planning houdt.

5.    Streep je to-do’s af

Als het tijd is om jouw geniale planning echt te gaan gebruiken, streep/vink dan alles wat je gedaan hebt af. Sowieso voel je je dan super productief en zie je in één oogopslag wat je nog moet doen. Maar het heeft nog een handig voordeel. Als je een nieuwe planning gaat maken, kun je je oude planning erbij pakken. Is niet alles afgestreept? Dan weet je dat je bij de volgende planning ietsje minder in moet plannen.

Wil je nog meer leren plannen als een pro? Hier kan je tips lezen om van je uitstelgedrag af te komen.

Hoe plan jij het liefste, en heb je nog handige tips?

Photo by Estée Janssens on Unsplash