Niemand is zoals jij – Max Lucado

Een paar jaar geleden deed ik kinderanimatie op de Betteld. We legden de kinderen door middel van het verhaal van Max Lucado uit, dat God ze erg bijzonder vintd, ondanks wat andere kinderen van hen vinden. Ik kende het verhaal toen nog niet en nu een paar jaar later kwam ik het filmpje van Max Lucado tegen. Ik vind dat het verhaal een erg mooie onderliggende boodschap heeft. Dus voordat je deze blog verder leest, kijk eerst het filmpje of lees het verhaal van Max Lucado: ‘Niemand is zoals jij’.

De werkelijkheid

We zijn dan misschien geen Nerflanders, niet van hout gemaakt en hebben niet echt twee dozen met sterren- en stippenstickers, maar toch heeft het verhaal opvallend veel overeenkomsten met het echte leven. In het echte leven worden we ook veel beoordeeld, zowel positief als negatief. Een ster verdien je als je iets hebt of doet dat waardevol is in de ogen van de mensen en je faalt als je iets stoms doet of iets raars hebt en dit wordt bestempeld met een zwarte stip. Eigenlijk ben je je leven lang bezig om sterren te verdienen en de zwarte stippen te ontwijken. De stickers hebben alles met waardebepaling te maken. Hoe meer je positief beoordeeld wordt door andere mensen, hoe meer status je hebt. En daartegenover: hoe vaker je negatief wordt beoordeeld, hoe meer je wordt veracht.

Lucia

Ben jij wel eens iemand tegen gekomen die het niet zoveel lijkt uit te maken wat andere mensen van hem/haar vinden? Diegene komt zelfverzekerd over, maar niet hoogmoedig. Het lijkt wel of hij/zij helemaal niet meedoet aan die competitie van status en populariteit en toch heel tevreden is. Hij/zij lijkt in een hele andere waarheid te geloven. Eigenlijk net zo’n persoon als Lucia in het verhaal. Het bijzondere aan Lucia is, dat ondanks dat zij geen zwarte stippen had en daarom niet vernederd kon worden, ze ook geen sterren had en dus ook niet daarom geprezen kon worden. Zowel negatieve als positieve beoordelingen bepaalden niet haar waarde.

Eli, de houtsnijder

Eli, de maker van alle Nerflanders, die symbolisch God voorstelt, leerde een principe aan Woud dat ik ook nog meer in mijn leven zou willen inburgeren. Gods waarheid hoger hebben dan de waarheid waar je tot zover in geloofde. Mensen kunnen je beoordelen op basis van kennis, schoonheid, kleding, opleiding, talenten en hoeveelheid geld. Maar God houdt niet van je omdat jij dat verdient, maar omdat Hij jouw maker is en jij zijn kind bent. Dat is de enige reden!

En nu praktisch…

Satan kent je naam, maar noemt je fouten.

God kent je fouten maar noemt je bij naam!

God kent zowel je zwakke punten als je sterke punten en wil je in je zwakheid ondersteunen en je bekrachtigen in je sterke punten.

Hij (God) zorgt voor de takken die met Mij (Jezus) zijn verbonden door de vruchteloze takken op te tillen en te ondersteunen en elke vruchtbare tak te snoeien om een grotere oogst te leveren. -Joh 15:2 TPT-

Het begint bij het besluit dat je Gods mening belangrijker vindt dan de mening van andere mensen. Zoals Eli zei: ‘Stickers blijven alleen plakken als je ze belangrijk vindt. Hoe meer je op Gods liefde vertrouwt, hoe minder belangrijk je die stickers vindt. Kom elke dag maar naar me toe, dan laat ik zien hoeveel ik van je houd.’

Blijf dicht bij Mij, dan blijf Ik in jullie. Net zoals een rank alleen maar vrucht kan dragen als hij aan de wijnstok zit, kunnen ook jullie alleen maar vruchtbaar leven als jullie in Mij leven. -Johannes 15:4 HTB-

De stickers zullen er vanzelf afvallen!

Want… Niemand is zoals JIJ!

Photo by virginia lackinger on Unsplash