Dit is onze identiteit!

Wie ben ik? Dat is een enorm grote levensvraag, die ook voor veel filosofen moeilijk te beantwoorden is. Er zijn verschillende antwoorden te geven op die vraag; ik ben Loïs, ik ben een meisje, ik ben creatief, ik ben onhandig, ik ben sociaal, ik ben chaotisch. Pas met een bijbelstudie hadden we het over identiteit en liet onze leidster een prachtig filmpje zien! In dat filmpje van Henri Nouwen, dat wereldwijd bekend is, werd me eigenlijk heel duidelijk wat onze identiteit is. In deze blog wil ik met jullie delen wat er in dat filmpje wordt gezegd.

In het filmpje vertelt Henri Nouwen over de drie dingen waar we vaak onze identiteit van af laten hangen: ik ben wat ik doe, ik ben wat mensen over me zeggen en ik ben wat ik heb. Hij vertelt ons echter dat dit niet waar is. We zijn deze drie dingen niet! Hieronder zal ik nader ingaan op waarom we dat niet zijn.

Ik ben niet wat ik doe

Hiermee begint Henri Nouwen en ik begrijp dat volkomen. Volgens mij vertelt de maatschappij ons dit namelijk wel. Heb je vaak een schoonmaker gezien die meer geprezen werd dan een populaire popster? Ooit een kind gezien dat straatveger wil worden? Nee, de meeste kinderen willen politie, juf, of brandweer worden. Die mensen zijn gaaf. Begrijp me niet verkeerd, ik snap helemaal dat sommige beroepen meer bewondering krijgen dan anderen, maar eigenlijk zou dit niet moeten. Putjesscheppers zijn namelijk net zo waardevol als miljonairs! Een wereldredder is net zo waardevol als een oude demente vrouw! Onze identiteit hangt niet af van wat we doen, hoeveel diploma’s we hebben of wat voor talen we spreken. We zijn allemaal even waardevol!

Ik ben niet wat de mensen over me zeggen

Deze kwam bij mij het hardst binnen. Hoe vaak heb ik niet gedacht dat ik was wat de mensen over me zeggen? Als mensen zeiden dat ik heel slecht ergens in was, geloofde ik dat. Ook als mensen zeiden dat ik echt een tof persoon was, geloofde ik dat. Toen ik dit filmpje zag realiseerde ik me echter weer dat dat allemaal niet mijn identiteit is. Mensen kunnen de ene dag het ene zeggen en de andere dag iets anders. Ik heb mogen leren dat gehaat of geprezen worden niet bepaalt wie je bent. Je waarde hangt niet af van wat mensen over je zeggen!

Ik ben niet wat ik heb

Deze uitspraak voelde minder heftig voor mij, maar het is nog steeds een goede reminder. We zijn niet wat we hebben! Of je nu heel veel geld hebt, of helemaal niks, dit verandert niets aan wie je bent. Een oude bedelaar is net zoveel waard als jezelf en jij bent net zoveel waard als een sultan. Hoe rijk je bent, heeft geen enkele invloed op onze waarde!

Wie ben ik dan?

Misschien voelt het wel alsof de voeten onder je wegzakken, omdat dit is waar je altijd in geloofd  hebt. Welkom, ik weet exact hoe je je voelt! Ik heb namelijk ook een tijd gedacht dat dit mijn identiteit bepaalt. Misschien denk je na de drie punten wel iets als: wat bepaalt dan mijn identiteit? Gelukkig is er een geweldig antwoord: God bepaalt onze identiteit! Wij zijn Zijn kinderen en dat is wie we echt zijn! Niet wat je doet bepaalt wie je bent. Als je faalt of beroemd wordt, je bent even waardevol, want je blijft Zijn kind. Niet wat de mensen over je zeggen, bepaalt wie je bent. Of de mensen je nu uitlachen of de hemel in prijzen, jij blijft geliefd door God. Tenslotte bepaalt ook niet wat je hebt of je waardevol bent. Of je nu arm of rijk bent, God houdt evenveel van je. Alleen Gods liefde bepaalt wie we zijn en dat is het prachtige van onze God!

Of dit nu een boodschap is die je al jaren hoort of dat dit de eerste keer is, ik hoop met mijn hele hart dat Gods liefde jou aanraakt. Ik hoop en bid dat het jouw leven gaat veranderen en door jou heen anderen! Dat je met de overtuiging van Gods liefde voor jou in het leven mag staan en anderen mag laten zien dat dat jouw identiteit is!

Ps. Misschien herkende je deze boodschap al, want ik heb al eerder een blog geschreven over een vergelijkbaar onderwerp: je imperfecties omarmen. Je kunt deze blog hier lezen!

Photo by Hannah Xu on Unsplash