Je imperfecties omarmen

‘Je kunt niet overal goed in zijn.’ Dat is zo’n standaardquote die een ouder tegen een kind zegt. Toch kan het soms voelen alsof we door de maatschappij gepust worden om alles te kunnen. Of we pushen onszelf. Misschien herken je dit wel. In deze blog wil ik schrijven en nadenken met jullie over imperfectie. Hoe kunnen we onze eigen imperfecties omarmen en stoppen met vergelijken?

Identiteit in God

Hoewel het soms lijkt alsof je bent wat je doet, is dit niet de waarheid. Als jij fouten maakt (wat overigens heel menselijk is) ben je niet mislukt. Als mensen je lelijk noemen, ben je niet lelijk. Want onze identiteit ligt in God. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar wat ik probeer te zeggen is dat God ons met een plan heeft gemaakt! Hij heeft jou en mij op een bepaalde manier gemaakt, met sterke en zwakke kanten. En Hij heeft ons goed gemaakt, dat zei Hij Zelf! Onze identiteit wordt dus bepaald door wat God van ons vindt.

Je bent niet wat je doet

Dit doet me denken aan een gedicht op een bord in mijn kamer, dat ik had gekocht op Opwekking een aantal jaar geleden. Er staat:

Ik ben niet wat ik doe

Ik ben niet wat ik heb

Ik ben niet wat mensen over mij zeggen

Ik ben Gods geliefde kind

Dat is wie ik ben

Niemand kan dat van mij afnemen

Ik hoef me geen zorgen te maken

Ik hoef me niet te haasten

Ik kan Jezus vertrouwen

En Zijn liefde met

De wereld delen

Ik ben Gods geliefde kind

Dit gedicht zegt ons dat we niet zijn wat we doen, wat we hebben of wat de mensen over ons zeggen. We blijven Gods geliefde kind. Dit is zo bemoedigend! Zo kunnen we ook onze imperfecties omarmen, want Gods liefde voor ons verandert niet door wat we doen. Voor God zijn een zwerver en een koning gelijk. Soms is het moeilijk om jezelf te accepteren of vergelijk je jezelf oneindig met anderen. Yes, ik doe het ook… Maar we mogen leren dat dat niet hoeft, omdat God van ons allemaal evenveel houdt! En onze imperfecties veranderen niks aan Zijn liefde voor ons!

Hopelijk heeft deze blog je aan het denken gezet en/of geïnspireerd! Laat gerust even in de reacties weten hoe jij met je imperfecties omgaat en wat je van deze blog vindt.

Photo by Annie Spratt on Unsplash