Bestaat de ware?

Kort gezegd gaat deze blog over: is er één iemand op deze aarde die speciaal voor jou bedoeld is als partner? Maar langer gezegd is er natuurlijk veel meer over te zeggen dan ja of nee.  ;-) 

Vroeger wilde ik dolgraag antwoord op deze vraag. Nou ja, eigenlijk vooral als het antwoord ‘ja’ zou zijn. Want dan wist ik zeker dat het wel goed zou komen met mij en de liefde. Dat ik zekerheid voor de toekomst zou hebben en nu rustig mijn leven kon gaan leven. Voor dit de-ware-vraagstuk ga ik even inzoomen op drie personen om een wat beter antwoord op de vraag te kunnen geven.

Jij

Jij bent een meisje, en je bent op zoek naar liefde. Echte liefde. Ware liefde. Misschien niet voor nu, maar wel voor ooit. En jij bent op zoek naar die ene, zodat je daar heel gelukkig van wordt. Hooo, niet vergeten: iemand anders is op zoek naar jou, zodat jij die ander heel gelukkig kan maken. En eerlijk gezegd vind ik ‘gelukkig maken’ altijd een beetje plat klinken. Het leven is niet alleen geluk en is niet alleen maar leuk. De liefde ook niet. Maarrrr, even terug… iemand is dus ook op zoek naar jou. Jij gaat ‘de ware’ voor iemand anders zijn. Jij gaat iemand zo aan z’n zijde staan, dat diegene helemaal tot bloei komt en door jou (weer) inziet waar z’n kracht ligt en wie hij is. Het draait dus (gelukkig maar) niet alleen om jou, maar het draait om jullie samen en de gevende liefde.

God

Wat heeft God te zeggen over die eventuele ware voor jou? Weet God al precies wie je moet hebben en moet je dus zorgen dat je erachter komt wie dat precies is? Ik weet het niet… Een lastig dilemma is dit wanneer je gaat nadenken over een alwetende God die verleden, heden en toekomst overziet. Wel weet ik dat je overal in de Bijbel en in levens van mensen ziet dat God zich heel graag met je leven bezighoudt en dat hij vrijheid geeft om te kiezen. Dat klinkt voor mij als: je mag zelf kiezen, maar wees zo slim om dat met je Vader te doen! Hij kent je en heeft je geluk voor ogen!

De ander

Ja en de grote vraag is: doet het er nu toe wie die ander is? Moet dat mr. X zijn uit Ooltgensplaat? Is er echt maar één iemand met wie jij gelukkig kunt worden? Ik denk dat het antwoord ja of nee samenhangt met hoe jij naar een relatie kijkt. Wil je in een relatie vooral krijgen of wil je vooral geven? Teveel van het één of ander is niet gezond voor een relatie en voor jou. Het gaat om het ‘samen’. Je geeft je aan de ander en dat is een besluit dat je met je hoofd en je hart neemt. Jij ontvangt de ander en neemt je voor om als de beste voor die ander te zorgen. En laat dan voor jou die ander in de basis iemand zijn waar jij je bij op je gemak voelt, die jij aantrekkelijk vindt, die voor jou wil zorgen en waar je het echt fijn mee hebt.

Wat denk jij, bestaat ‘de ware’?