Choices of the heart

Bewust ergens voor kiezen, zoals vegetarisch eten, tijd vrij maken voor oude (eenzame) mensen of zo min mogelijk plastic gebruiken is helemaal van deze tijd. Op onze oproep: ‘waar heb jij een bewuste keuze voor gemaakt?’, hebben dan ook heel veel meisjes gereageerd! In de Belle die 19 november bij de clubleden op de mat valt, vertellen drie meiden over hun bewuste keuze.  Vandaag alvast een voorproefje met het verhaal van Kim!

Altijd al heeft Kim (16) het vervelend gevonden dat sommige mensen zo milieuonvriendelijk zijn. Daarom probeert ze zelf zo milieubewust mogelijk te leven. “Lichten altijd uitdoen, tenzij het echt iets te donker wordt. Niet teveel apparaten tegelijk aanzetten, onnodige stekkers uit het stopcontact halen, zoveel mogelijk afval scheiden. Ook gooi ik nooit wat op straat – verschrikkelijk als mensen dat doen!” Soms gaat Kim daarom de wijk in om afval op te ruimen. “Niet alleen omdat het beter is voor het milieu, maar ook omdat het er een stuk mooier uitziet.”

Kleding

Hiernaast gaat Kim bewust met kleding om. “Ik probeer zoveel mogelijk kleding te kopen die niet door kinderarbeid is gemaakt, maar dat is tegenwoordig lastig te vinden. En ook nog eens superduur. Daarom probeer ik wel zoveel mogelijk tweedehands kleding te kopen: dat is toch een beetje recyclen, geld besparend en – mocht het van verkeerde bedrijven komen – niet onnodig weggegooid.”

kim foto

Kleine beetjes helpen!

Kim: “Ik steun financieel zo’n vijf of zes goede doelen met een klein bedrag, zo’n €2,50 per maand. Maar ieder klein beetje helpt. Ook verzamel ik spullen voor de actie Schoenmaatjes, een stichting die gevulde schoenendozen met de nodige toiletspullen, schoolspullen en speelgoed brengt naar kindjes in arme landen.” Of het veel moeite kost om zo bewust te leven? “Ik denk in het begin een beetje,” vertelt Kim, “maar als het er eenmaal in zit, is het bijna je dagelijkse routine!” Goede doelen helpen geeft Kim zelfvoldoening en het maakt haar blij als ze mensen heeft geholpen. “In de Bijbel heb je zoveel verhalen of gezegdes over mensen die anderen helpen. Denk aan ‘Heb je naaste lief zoals jezelf’ en het verhaal van de barmhartige Samaritaan. Ik vind dat iedereen hier een voorbeeld aan zou moeten nemen.”

Zet je in voor de wereld

Sommige mensen begrijpen zo’n duurzame levensstijl niet zo. Kim: “Mensen kunnen je hierom belachelijk maken, omdat ze het maar raar vinden. Toch wil ik iedereen meegeven: schaam je niet voor wat anderen van jou denken. Doe wat jij wilt doen, hoe raar het ook is. Heb je naaste lief als jezelf. En zet je in voor de wereld: een goede, vernieuwde en verbeterde wereld begint bij jezelf!”

Hoe wij bewust leven

We vinden het altijd inspirerend om van andere meiden te horen waarin en waarom zij ergens een bewuste keuze voor hebben gemaakt. Een rondje op de redactie laat zien dat iedereen hele andere keuzes maakt. Zo probeert Sonja zoveel mogelijk kleding tweedehands te kopen. Maar dat lukt niet altijd; soms gaat ze toch overstag voor die mooie jeans of dat mooie vest. “Ik zelf probeer zo min mogelijk eten weg te gooien, al is dat vaak best moeilijk. Ik geloof niet dat het erg is als het je niet altijd lukt. Het gaat er volgens mij om dat je bewust leeft.”  Martanja probeert al het afval wat ze heeft zo goed mogelijk te scheiden: “een oud plastic tasje gebruiken we om ons plastic in te verzamelen, een oud papierbak, glas. We scheiden dat heel bewust. Alleen het GFT-afval scheiden we nog niet, omdat we geen plek in onze keuken hebben voor nog een bak. En helaas kunnen we onze luiers niet recyclen, dat zou ook echt fijn zijn :).” 

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar jullie keuzes! Waar maken jullie bewust keuzes in? En lukt dat dan altijd om je daar aan te houden? 

 Bron header: detafelvanx.nl

Belle Magazine 10 cover

Deze blog hoort bij Belle 10. Ons tijdschrift voor meiden zoals jij! Belle 10 verschijnt deze week in de christelijke boekhandel en ligt iets eerder bij onze clubleden op de mat. Voor maar €2, 50 per maand ben je al lid van Belle en krijg je superveel leuke extraatjes! Belle kun je ook los hier bestellen.