Complimentjes krijgen, hoe doe je dat?

“Wauuww… staat je goed zeg!” Op het moment dat je het hoort voel je je wangen al rood worden. Je kijkt nog een keer naar het nieuwe jurkje dat je vanmorgen aan hebt getrokken. Uitverkoop. “Oh.. ja. Uitverkoopje hoor,” stamel je terwijl je haar niet aan durft te kijken. Ze zegt het vast omdat ze wil dat je haar vraagt voor dat groepsproject. Ze meent het niet echt, toch?

Zo ging het bij mij regelmatig op het moment dat ik een complimentje kreeg van iemand en misschien herken je dit wel heel erg. Heel veel vrouwen en jonge meiden weten niet hoe ze moeten reageren wanneer iemand ze een complimentje geeft. Meent diegene oprecht dat je een leuk jurkje aan hebt? Uit eigen onzekerheid wuif je het vaak weg of geloof je het eigenlijk niet. Maar dat is dus super zonde! Voor jou omdat jij een superlief compliment hebt gemist, maar voor de gever lijkt het ook alsof je haar misschien niet helemaal serieus neemt. Vet jammer, want ze bedoelde het zo goed! Hoe kun je dit nou anders doen?

Maar wist je dat het écht aannemen van een complimentje ervoor zorgt dat mensen jou veel zelfverzekerder inschatten?

We zijn allemaal weleens onzeker. De één misschien vaker dan de ander, maar iedereen heeft zijn eigen onzekerheden. Toch willen we graag zelfverzekerd op mensen overkomen. Op school, op je werk, gewoon overal in het dagelijks leven. De manier waarop jij een complimentje aanneemt zegt veel over jouw zelfvertrouwen en dat ziet iedereen om jou heen ook. Maar wist je dat het écht aannemen van een complimentje ervoor zorgt dat mensen jou veel zelfverzekerder inschatten? Naast dat het dus gewoon fijn is om te beseffen dat het complimentje echt gemeend is, kom je dus ook een stuk zelfverzekerder over.

Ja, het staat je écht leuk!

Zoals ik al vertelde hebben we vaak de neiging om niet te geloven dat complimentjes gemeend zijn. Maar ik ben er zeker van dat vrijwel alle complimentjes écht oprecht zijn. Want waarom zouden ze dat niet zijn? Kijk eens in de spiegel naar die mooie meid die je ziet. Waarom zou jij dat complimentje niet waard zijn? Jij bent belle, weet je nog? ; )

Hoe neem je een complimentje aan?

Nou, heel fijn om te weten dat je het waard bent om een complimentje aan te nemen. Maar hoe doe je dat nou? Ik geef je een aantal tips.

1. Als iemand je een complimentje geeft, kijk dan even op en glimlach.

2. Bedenk bij jezelf dat diegene dit écht meent!

3. Bedank diegene, want het is superlief dat hij/zij dit zegt

4. Je kunt er natuurlijk wel wat over vertellen. Zeg bijvoorbeeld “Bedankt! Ik heb het vorige week nieuw gekocht toen ik ging winkelen!” Hele verhalen hoeft dan weer niet.

5. Let er eens op of je hetzelfde complimentje vaker krijgt, bijvoorbeeld over iets wat je goed hebt gedaan. Misschien is dat wel een talent van je!

6. Ga niet vragen om complimentjes, of hinten dat je er eentje wilt. Wat je dan beter kunt doen is vragen wat iemand ervan vindt/vond.

7. En tot slot: geef ook complimentjes aan anderen! Iedereen vind het leuk om een complimentje te krijgen.

Door een complimentje aan te nemen, kom je dus veel zelfverzekerder over. Je mag weten dat diegene het echt meent! Geef anderen af en toe ook een complimentje, dat vinden ze leuk. De kracht van complimentjes is groter dan je denkt, kijk dit filmpje maar eens.

Wat is het laatste complimentje dat jij hebt gehad?