Dansen tegen onrecht

Hi meiden, deze week deel ik graag een initiatief met jullie van het Salvation Dance Centre. Bij deze dansschool uit Drachten zijn veel powermeiden aangesloten die super goed kunnen dansen. Dit talent hebben ze ingezet voor het initiatief ‘Break the Chain’. Dit is een stichting die zich inzet tegen mensenhandel, prostitutie en misbruik, met name door hier bewustzijn over te creëren om zo mensen aan het denken te zetten. Helaas is het namelijk zo dat deze erge dingen ook nu nog steeds in Nederland gebeuren.

Elk mens is kostbaar

De bestrijding van mensenhandel wordt ook zeker wel in de politiek besproken, maar de meningen over hoe dit het beste aangepakt kan worden en hoe groot en belangrijk dit probleem, is verschillen enorm. De dansers hebben voor ‘Break the Chain’ twee dansvideo’s opgenomen waarmee ze een duidelijk beeld willen geven van de verschrikkelijke realiteit van mensenhandel. Dit doen ze vanuit de overtuiging dat God elk mens kostbaar vindt en elk slachtoffer er één te veel is. De dansers hebben zich zoveel mogelijk opengesteld om de emoties van iemand die gevangen is in de wereld van prostitutie, over te brengen. In de video’s zie je dit duidelijk terug: hun angst, paniek, pijn, hun verdriet en onmacht.

Zelf vind ik dit een originele en krachtige manier van aandacht vragen voor deze problemen. Daarnaast kreeg ik bij gym als we moesten dansen of ‘ritmisch bewegen’ meestal een 5 of een 6, dus ik vind het echt heel knap dat deze meiden zo goed kunnen dansen!

Tegenslagen door corona

Bij de voorbereidingen van de tweede video genaamd ‘I’m a slave’ moesten de meiden ook nog rekening houden met de corona-maatregelen. Dat maakte het organiseren en aanleren van de dans nog uitdagender. De dansers hadden vanwege de tijdelijke sluiting van de dansschool ook een periode niet samen kunnen trainen. Ze schrijven zelf dat ze ondanks deze tegenslagen gelukkig gemotiveerd bleven omdat ze het doel van de video erg belangrijk vinden. Met behulp van een team van visagisten, kappers, filmmakers, sponsors en natuurlijk hun ouders en vrienden als support hebben ze twee indringende uitvoeringen neergezet.

Check hier de twee video’s:

‘I’m a slave’

‘Human trafficking’

Verder zijn er ook veel christelijke organisaties die zich op praktische wijze proberen in te zetten voor slachtoffers van mensenhandel door bijvoorbeeld een luisterend oor of psychologische hulp te bieden of mogelijkheden voor ander werk aan te bieden. Wil je hier meer over lezen, check dan bijvoorbeeld de website van het Scharlaken Koord, die kun je hier vinden.

Wil je meer weten over Break the Chain? Bij deze stichting zijn allerlei mensen aangesloten die willen bijdragen aan de bewustwording in de samenleving omtrent de duistere kant van prostitutie, mensenhandel en misbruik. Break the Chain wil anderen ertoe aanzetten om na te denken en mee te strijden voor liefde en rechtvaardigheid. De dansvideo’s die je net hebt kunnen zien, zijn een voorbeeld van een van de initiatieven die ze hiervoor hebben ondernomen. Wil je ook meehelpen, maar weet je niet zo goed hoe? Op de website van Break the Chain kan je lezen hoe en waar je kan helpen! Ook kan je hier een artikel lezen met meer info over de dansvideo en manieren waarop jij kan helpen.

Wil je graag verder praten of heb je hulp nodig? Voel je welkom om (anoniem) door te praten in de comments. Of praat met iemand in je omgeving die je kan vertrouwen. Je kan ook altijd terecht bij Stichting Chris.

Fotograaf: Margriet van der Let en Break the Chain foto’s