DIY – Een fanaat met papierdraad

Op de vrijdagavond begaf ons hele gezin zich om de keukentafel, waar Daphne’s Diary’s, lijmpotten en papierdraad in alle regenboogkleuren lagen uitgestald. Snel zochten we Pinterest af voor inspiratie en begonnen te vormen, te knippen en te plakken. Iets simpels en leuks om te doen en het geeft al snel een erg schattig resultaat. Je kunt het op een kaartje plakken, ophangen of neerzetten via een onderzettertje. Oftewel, je raakt niet uit geknutseld, tenminste als je vingers net zo beginnen te kriebelen als de mijne deden.

Papierdraad is eigenlijk een draadje van papier waar een zwak ijzerdraadje in zit, hierdoor laat het zich mooi omvormen in een nieuwe creatie. In deze blog wil ik jou een basis meegeven waar je zelf met je eigen ideeën op door kan werken. Zo ga ik je uitleggen hoe je een simpel poppetje kan vormen, en kun jij daarna eindeloos variëren in de decoraties eromheen.

Wat heb je nodig:

  • Papierdraad (Vaak te koop in de Action)
  • Schaar
  • Lijm
  • Veel tijdschriften (die verknipt mogen worden ;-), het liefst met leuke printjes en kleurtjes.
  • Een tangetje dat niet knipt, maar waarmee je het papierdraad kan buigen. (Is handig als je precieze boogjes of vormpjes gaat maken met het papierdraad.)
  • Liniaal (Uiteindelijk heb je die niet echt meer nodig en kun je het op je gevoel doen.)

1. Pak een stuk papierdraad van een lengte van ongeveer 25cm. Dit worden straks de armpjes voor twee poppetjes.

2. Knip het draad doormidden, zodat je twee draadjes hebt. Pak één van de twee draadjes en buig de uiteinden naar het midden toe. Draai dan de uiteinden aan het midden vast. Doet dit ook bij het tweede draadje.

3. Voor de rondjes aan de uiteinden, die als handjes dienen, heb ik een cilindervormig   voorwerpje gebruikt en het draad daar vast tegenaan gedraaid. (Denk aan een satéprikker.)

4. Pak weer een stuk papierdraad waar je het hele lijfje plus hoofd mee kan maken. Ongeveer ter grootte van 35 cm.

5. Draai een rondje in het midden van het draad. Doe dit met twee of drie draaiingen.

6. Pak de armpjes erbij en leg die net iets onder het hoofdje neer, achter het draad. Pak dan het uiteinde van het draad en buig die over de armpjes heen, zoals op de foto. Je kunt de armpjes nu al in een bepaalde positie zetten die jij wilt.

7. Vorm dan het lichaampje. Het makkelijkste is om een jurkje te maken. Laat de – veel te lange – benen voor wat ze zijn, die zullen we aan het eind korter knippen.

8. Kies een leuk printje uit, terwijl je door het tijdschrift bladert en plaats je poppetje op het printje, zodat je een beetje kunt kijken hoe het lijkt.

9. Lijm voorzichtig aan de achterkant van je poppetje het gedeelte van het draad waar je het printje op wilt vastmaken. Ik doe bij dit poppetje alleen het jurkje en laat het hoofdje voor wat het is.

10. Plak dan het poppetje aan het printje vast. Je hoeft het printje niet van tevoren in de juiste vorm te knippen. Pas als het droog is kun je het overtollige papier om het jurkje heen wegknippen. Ook kun je de beentjes bijknippen.

11. Zelf heb ik er nog een notenbalk met nootjes bijgemaakt, die worden opgehangen door  de poppetjes. Het leuke aan de ronde handjes is dat de handjes de nootjes echt kunnen vastpakken. Ik heb de noot namelijk gevormd toen het draadje al door het   handje heen was geregen.

Zoals ik in aan het begin al schreef, kun je je papierwerk opplakken, ophangen en neerzetten. Hieronder een paar tips per methode:

Opplakken: Gebruik niet teveel lijm en test van te voren of de lijm het kaartje niet laat bobbelen. De lijm moet wel sterk zijn anders valt bij het eerste stootje je kunstwerk van het kaartje.

Ophangen: Gebruik een doorzichtig draadje, bijvoorbeeld nylondraad en probeer ervoor te zorgen dat je kunstwerk zwaarder is dan het touw. Anders krijg je gekromd nylondraad. Ik gebruikte zelf doorzichtig elastisch nylondraad.

Neerzetten: Je kunt een plakje van een boomstam gebruiken of een stukje hout dat je vindt in het bos. Boor er minigaatjes in ter grootte van het papierdraad en gebruik bijvoorbeeld pistoollijm om de uiteinden vast te zetten in de gaatjes in het hout.

Heel veel succes met het frutselen en knutselen met papierdraad!

Photo by Elena Kloppenburg on Unsplash