Lekker in je vel – ik heb het zo druk

Een paar jaar geleden was ik met een vriendin bij een seminar over de drukke agenda’s die we tegenwoordig hebben. De spreekster had een interessante theorie.

Ze liet zien dat (vooral in de westerse wereld) ‘druk zijn’  een soort statussymbool is geworden. Als je het niet druk hebt stel je waarschijnlijk niet veel voor. Ik betrapte me erop dat ik mensen ook zo beoordeelde. Maar druk zijn is geen status symbool! Het is een tijdelijke toestand waarvan je moet zorgen dat het binnenkort weer terug gaat naar de normale situatie. Je bent zelf degene die je agenda vol plant, dan kun je ook zelf zorgen dat die wat minder gevuld is.

Geen spontani(tijd)

In het begin dacht ik; dit is onmogelijk; ik ben heel druk en iedereen heeft wat van me nodig (nu klinkt het wel een beetje alsof ik mezelf heel belangrijk vond ha ha). Geen enkele avond was ik thuis. Weekenden stroomden snel vol met afspraken.

Ik dacht altijd dat ik een super timemanager was maar ik was niet in staat om rust in te plannen voor mezelf. Ook was er geen ruimte voor spontane acties of plotselinge noodkreten van vriendinnen. Mijn vriendin en ik spraken na deze lezing af dat we niet meer gingen zeggen dat we het druk hadden. Mocht dat wel het geval zijn dan moesten we zorgen dat dit binnen korte tijd veranderde. Toen kwam ik erachter hoe makkelijk ik het woord ‘druk’ gebruikte als iemand vroeg; “hoe is het?”

Kiezen

Het sleutelwoord was; keuzes maken! Oei, dat was moeilijk. Ik heb er toen voor gekozen om met een paar dingen te stoppen of niet meer van mezelf te eisen dat ik altijd overal bij moest zijn. Ik stopte bijvoorbeeld met zingen in de kerkband. Dat vond ik erg jammer maar het scheelde me veel tijd. Daardoor kon ik aan de andere dingen die ik deed meer aandacht besteden en ze daardoor met meer plezier doen.

Lekker bezig

Nog steeds ben ik een duizendpoot en ik ben echt gelukkig als ik veel te doen heb. Soms bekijk ik aan het begin van de week mijn agenda en denk; okay, daar moet wat af. Dan ga ik niet naar de gebedsbijeenkomst van de kerk of ik sla het zwemmen een keer over.  Het werkt! Ik kan het zinnetje; ‘oh, ik heb het zo druk’  meestal achterwege laten en vervangen in ‘lekker bezig’. Ik ben er blij mee!

Ben je ook zo’n duizendpoot die altijd tijd tekort komt?

  • Wat vind je echt belangrijk om te doen? Soms is het goed om iets anders dan te schrappen (ook al is dat best wel leuk) om ruimte te maken.
  • Zet kruizen in je agenda van dagdelen die je niet invult.
  • Durf te zeggen dat je even een stapje terug wil doen. (‘Deze week ben ik er niet, volgende week ben ik weer van de partij.’).

 

Vind jij het moeilijk om keuzes te maken in wat je wel en niet doet?