Een maand zonder plastic – #plasticfreejuly

Deze juli gaan heel veel mensen samen proberen om geen wegwerp plastic te gebruiken onder het motto #plasticfreejuly. Dit initiatief is gestart omdat wij – iedereen op deze aarde – te veel plastic gebruiken dat al snel in de prullenbak/plastic bak verdwijnt en daarna vaak in de zee of natuur. Dit is geen goed nieuws; het is zelfs zo erg dat er in 2050 meer plastic in de oceaan zal zijn dan vissen als ons plastic verbruik hetzelfde blijft!! Niet oké, zeker niet omdat wij de aarde hebben gekregen om van te genieten en er voor te zorgen.

Dus… Doe je mee met de #plasticfreejuly challenge? Ik heb me al aangemeld en hier kan jij je aanmelden voor deze uitdaging! Hieronder geef ik alvast een aantal tips hoe je plastic verbruik kan verminderen! Let’s go!!

1. Gebruik een navul waterfles

In Nederland zijn we (heerlijk) verwend met het drinkwater dat uit onze kraan komt. Dus water in flesjes kopen is helemaal nergens voor nodig! Ik heb altijd mijn dopper in mijn tas; hij is niet te groot en past makkelijk in mijn handtas. En nog fijner: ik kan hem overal vullen! Een andere duurzame waterfles die je navult kan natuurlijk ook!

2. Plastic tassen zijn een no-go

Een plastic tas: je gebruikt hem één keer, of misschien een paar keer, maar daarna is hij toch echt versleten. Zorg dat je altijd een linnen tasje of zo’n opvouwbaar tasje in je handtas meeneemt. En als je echt je tas bent vergeten, dan kan je altijd een eco-shopper kopen bij de Albert Heijn!

3. Bamboo koffie/thee mok on the go

Er is niets heerlijkers dan een kop koffie of thee halen als je onderweg bent en, jawel, daar is het bekertje mèt plastic deksel. Met deze hippe duurzaam ontwikkelde Ecoffee mok heb je nooit meer een wegwerp-beker nodig! Ze zijn ook te krijgen met coole printjes, zie de website.

4. Naakte shampoo

Een heerlijke term, bedacht door Lush! Zij verkopen namelijk shampoo bars waarbij je geen verpakking nodig hebt. Sowieso maakt Lush eco-vriendelijke producten, maar op deze manier heb je geen plastic verpakking meer nodig. Je kan er ook een handig metalen doosje bij kopen, of het zelf in een doosje van thuis doen. Ideaal! (Ze hebben nu ook naakte douchegel en recyclen alle verpakkingen die je daar koopt als je ze weer inlevert!)

5. Wattenstaafjes

We gebruiken ze allemaal en ik dan voornamelijk tijdens het opmaken (eyeliners en ik zijn geen beste vrienden…). Maar wist je dat wattenstaafjes regelmatig aanspoelen op stranden en niet vergaan? De oplossing: houten/kartonnen wattenstaafjes! Je kan ze gewoon bij de Etos halen.

6. Eco-telefoonhoesjes

Zonder hoesje is je telefoon waarschijnlijk snel… stuk. Tja, daarom moeten we ze goed beschermen (in het kader van consu-minderen). Pela Case heeft telefoonhoesjes ontworpen die afbreekbaar zijn in de natuur en er hip uit zien! Ze zijn wat duur, maar als je er een voor je verjaardag vraagt, kan dat natuurlijk wel. Tip: bestel samen met je vriendinnen, scheelt verzendkosten en verpakkingen! Check ze hier!

7. Plastic rietjes

Nee; gewoon nee zeggen tegen plastic rietjes! Maar heb je ze toch nodig, dan zijn deze Bamboo Straws een aanrader. Ik heb de mijne altijd in mijn tas zitten!

Zoals je ziet zijn dit maar 7 tips. Houdt Huis van Belle in de gaten want ik zal meer gaan bloggen over duurzaam leven! Heb jij een tip hoe je geen plastic kan gebruiken of een andere manier waarop je met duurzaamheid omgaat? Laat het hieronder weten!