Een vakantiebaantje, hoe ga je voorbereid je sollicitatie in?

Misschien heb je al een baantje of misschien ben je wel op zoek. De vakantie komt eraan en overal zie je dat er weer vraag is naar vakantiehulp, je mogelijkheden liggen open! Ik heb sinds vorig jaar een baantje en ik vond het best spannend om te solliciteren, en daarom heb ik een paar tips voor jullie om relaxt je sollicitatie in te gaan en uiteindelijk met de baan op zak weer terug naar huis te gaan!

1. Kleed je geschikt, maar wel zoals jezelf

Ga je bij een supermarkt werken? Ook al is het buiten 30 graden: ga in een lange broek. In de supermarkt is een lange broek verplicht, het is dus misschien fijn als je voor je sollicitatie ook een lange broek aan doet. Welke dat is maakt niet uit, wees jezelf!  Zorg dat je je comfortabel voelt in de kleding die je draagt, maar zorg er ook voor dat je kleding bij het bedrijf past en dan voel je je echt veel fijner!

2. Check je lichaamstaal

Zit je een beetje voorovergebogen met je ogen neergeslagen tegenover je toekomstige baas, dan maak je automatisch een gesloten indruk. Durf degene die tegenover je zit aan te kijken! Zit met je schouders naar achteren, gewoon chill (niet té chill haha) in de stoel. Zo maak je een ontspannen indruk en creëer je een open houding.

3. Schrijf een goede motivatie

Bij een online sollicitatie vragen ze altijd naar je motivatie, die kun je dan mooi invullen en met een beetje fantasie knutsel je een mooie motivatie in elkaar. Echter, vaak hebben we natuurlijk helemaal geen zin om echt te gaan werken. Maar ook als je eigenlijk geen zin hebt, laat zien dat je er toch voor wilt gaan. De supermarkt wordt misschien niet je baan voor altijd, maar laat ze zien dat je er nu voor gaat! Laat je enthousiasme blijken en dan kom je al een heel eind.

4. Bereid je voor

Kijk goed wat er van te voren aan je gevraagd wordt om mee te nemen naar de sollicitatie. Zo moest ik mijn ID meenemen zodat ze die alvast in konden scannen. Het is jammer als je zoiets kleins vergeet! Dan kom je onvoorbereid over en dat willen we natuurlijk niet hebben.

Ik denk dat als je deze tips in je achterhoofd houdt dat je een heel mooi sollicitatiegesprek tegemoet gaat. Voor een vakantiebaantje zijn de gesprekken vaak niet zo heel lastig, als ze je online, tussen alle andere kandidaten hebben uitgekozen dan ben je al een heel eind op weg! En, weet dat je goed genoeg bent. Als je niet wordt uitgekozen staat er misschien wel een heel mooi ander baantje op je te wachten!

Foto door Nienke van Denderen fotografie voor Belle