Een frisse start voor 2016!

Het is 1 januari vandaag. Ben je al fris en fruitig wakker of maak je er vandaag een hangdagje van? Ik hoop dat je een fijne oudejaarsavond hebt gehad! Vandaag was eigenlijk de bedoeling dat ik je zou vertellen wat wij komend jaar allemaal gaan doen, wat je kunt verwachten aan evenementen, boekjes en bijzondere dingen maar nu ik dit schrijf heb ik eigenlijk veel meer zin om even met je na te denken over komend jaar.

Doeidoei

Het is eigenlijk maar een raar iets. We wachten tot het 24.00 uur is en dan is het ineens een nieuw jaar. Voor veel mensen een reden om te zeggen: Doei doei, 2015, ik hoop dat het volgende jaar beter wordt. Of om te zeggen: Zo, dat was een topjaar, zo mag het komende jaar wel weer zijn. We kijken terug en plakken een labeltje met ‘het was een goed jaar’ of ‘het was een slecht jaar’ op het jaartal.

En het kan als een slecht jaar voelen, als er dingen gebeurd zijn die je liever niet had willen meemaken. Misschien ben je een vriendin verloren, vaak ziek geweest, voelde je je gewoon niet fijn of zeker, hadden je ouders ruzie of jij vaak met je broertje, lukte het op school niet…er kan reden genoeg zijn waarom jij terugkijkt en denkt: mwah, het kan beter.

Hoogtepunten

Misschien had je juist wel een topjaar. Ik heb gelezen bij jullie hoogtepunten dat jullie keuzes hebben durven maken, eetstoornissen hebben overwonnen, Jezus leerden kennen en mooie (reis)ervaringen hebben opgedaan. Hoogtepunten ontstaan vaak nadat er eerst een dieptepunt is geweest. Lees de verhalen van de meiden maar eens.

En dan nu, met een mooi of minder mooi jaar, ga je 2016 in. Wat zijn je verwachtingen, je dromen, waar hoop je op? Het is heel logisch dat je hoopt dat het goed gaat, dat je misschien wel een vriendje gaat tegenkomen, dat het lukt met je school…

Ik hoop dat je dromen uitkomen. Dat het inderdaad een voorspoedig en gelukkig jaar wordt, waarin het meezit. Dat zou fijn zijn. Maar wees niet bang als het niet zo voorspoedig gaat als je hoopte. In de Bijbel staat: Wees niet verbaasd dat jullie als christenen moeten lijden. Wat er met jullie gebeurt, is niet vreemd. Het is een test voor jullie geloof. Wees blij als je lijdt, want Christus heeft ook moeten lijden. Door het lijden horen jullie bij hem. En op de dag dat hij met hemelse macht op aarde terugkeert, zullen jullie juichen van blijdschap. (1 Petrus 4:12) 

Nee, ik gun je het lijden niet. Maar ik gun je wel een andere blik op het leven. Niet eentje waarin het alleen maar draait om gelukkig zijn en dat alles lekker gaat. Ik gun je een leven dichtbij je Vader en ik gun je het vertrouwen dat je gelooft dat Hij het beste met je voorheeft, omdat Hij je Vader is. Een leven waarin je je gedragen weet door Hem, waarin je leert wat opstaan is, omdat je weet wat vallen is. Waarin je weet dat het leven hier op aarde tijdelijk is. Geloof erin dat Hij grootse dingen voor je kan doen, want niets is Hem te gek. En weet dat Hij er voor je is als het allemaal even niet zo groots is.

Een heel mooi jaar dichtbij God gewenst, lieve meiden!

Foto: Nienke van Denderen