Geloofshelden

Wij zijn omringd door zoveel geloofsgenoten, geloofshelden. Helden die ons de weg wijzen of hebben gewezen.

Daar zat ik als 10-jarige aan de tafel van mijn oma. Ze las een verhaal van lang geleden. Van wel duizenden jaren geleden. Ik hing aan haar lippen. Want niemand kan deze verhalen zou voorlezen als mijn oma. Zij is één van mijn geloofshelden.

Als 13-jarige zat ik in de klas. Ik hoorde nog steeds verhalen van lang geleden maar deze keer van mijn leraar. Hij vertelde en in zijn ogen zag ik een lichtje, een lichtje van geloof. Hij bleef praten en ik bedacht dat ik dat later ook wil. Die passie over het geloof. Hij is één van mijn geloofshelden.

Als 16-jarige zat ik aan een keukentafel. Tegenover mij zat hij die zonder twijfel over God sprak. Die mij veel leerde over God en mijzelf. Hij is ook één van mijn geloofshelden.

En zo heb ik nog een lange lijst met mensen die mij iets hebben geleerd, mijn voorbeeld zijn of die ik simpelweg gewoon bewonder om wie ze zijn en het geloof dat zij uitstralen naar de wereld.

Geloofshelden in de Bijbel

In Hebreeën 11 wordt een hele lijst opgesomd van gelovigen. Van mensen zoals jij en ik. Mensen die fouten maken maar ondanks alles steeds vasthielden aan het geloof. Het zijn mensen zoals Abraham, Mozes en Rachab. In Hebreeën 12 zegt de schrijver dat deze geloofsgenoten ons helpen. Wij staan er niet alleen voor maar worden omringd door christenen die ons helpen.

Soms vind ik het erg moeilijk om te geloven, is het geloof voor mij één groot raadsel en twijfel ik veel. Het is heel fijn om dan terug te kijken naar de wijze uitspraken van eerdere geloofshelden. Of opzij, naar mensen die ik bewonder en die mij iets leren over het geloof.

God geeft ons elkaar. Je opa en oma, die oude vrouw die voor jou in de kerk zit, en de jonge kinderen onder jou. Wij kunnen niet alleen geloven. Het geloof brengt samen, maar wij samen hebben ook elkaar nodig om te geloven.

Jij bent niet alleen. Je hoeft het niet alleen te doen. Je wordt omringd door onwijs veel mooie christenen. Christenen die het geloof ook met vallen en opstaan beleven. Voor wie het geloof ook niet altijd even makkelijk is geweest, maar ook christenen die altijd hun blik gericht houden op Jezus.

Wie zijn jouw geloofshelden? Wat heb je van ze geleerd? En zou jij ook een geloofsheld voor iemand kunnen zijn?

Luistertip:


In ‘Houd vol’ worden de volgende woorden gezongen:

En nu wij zijn omringd door zoveel helden
die ons voor zijn gegaan.
Nu geven wij niet op
Het zijn de schouders waarop wij mogen staan

Wij mogen staan op de schouders van alle medechristenen.

Photo by Daniel Tseng on Unsplash